vineri, 4 iunie 2021

La mulţi ani, Alexandru Arşinel!

Îndrăgitul actor de comedie - Alexandru Arşinel - s-a născut la 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca (judeţul Suceava).

„Actor am devenit din întâmplare... Am vrut să-mi confirm mie şi părinţilor mei, care-mi spuneau mereu că n-aveam ce căuta pe scenă, că pot să fiu actor.”, declara Arşinel într-un interviu.
Aşa a decis să dea examen de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.
În 1960, a fost prezentator al unui spectacol TV regizat de Valeriu Lazarov, în care apăreau studenţi de la Actorie, Regie şi Conservator.

În 1962, la absolvirea facultăţii, împreună cu alţi colegi, a mers la Teatrul Maghiar din Târgu Mureş, unde se deschidea Secţia română. Aici a jucat în piesele: „Oceanul”, „Jocul de-a vacanţa”, „A douăsprezecea noapte” şi „Gâlcevile din Chioggia”.

La Teatrul Naţional din Bucureşti a jucat în piesa: „Ploşniţa”.

După 2 ani, a dat concurs la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a jucat, alături de mari nume ale scenei româneşti, în zeci de spectacole. De un mare succes s-a bucurat cupletul umoristic pe care l-a făcut mult timp împreună cu Stela Popescu.

În perioada 1998 - 2018 a fost directorul acestui teatru.

La „Tănase” a jucat în spectacole precum: „Groapa”, „Doctore, sunt al dumneavoastră!”, „Revista cu paiaţe”, „Deschis pentru renovare”, „Se caută o vedetă”, „Vino să ne vezi diseară!”, „Nicuţă... la Tănase”, „Aventurile unei umbrele”, „Uite că nu tac”, „Savoy, Savoy”, „Sonatul lunii”, „Un băiat de zahăr... ars”, „Bimbirică”, „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiştii şi Boema”, „Stela, stelele şi Boema”, „Bună seara, Boema!”, „Carre de aşi”, „Hohote în Paradis”, „1001 de glume”, „Ah, femeile!”, „Aplauze, aplauze”, „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Ok Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Piei, drace!”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău” etc.

Activitatea sa artistică s-a desfăşurat atât pe scenele din ţară, cât şi peste hotare (Germania, Franța, Anglia, Italia, Israel, Grecia, Turcia, Polonia, Suedia, Italia, Spania, Rep. Moldova, Australia, SUA, Canada, Rusia, Africa de Sud, Elveția, Irlanda) şi s-a axat pe teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic, pentru care a primit o serie de premii, cum ar fi:

- 2000 - Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă;

- 2004 - Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor - „Arta Spectacolului” - „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”;

- 2008 - Premiul pentru spectacolele de musical - Gala Premiilor revistei „Actualitatea Muzicală” a UCMR;

- 2009 şi 2010 - Premiul de Excelență - Gala Premiilor „Confidențial” - pentru Management și pentru întreaga carieră artistică;

- Premii de Excelență și Premii Speciale - mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP;

- 2010 - Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” - Gala Celebrităților;

- 2010 - Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România - „pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său”;

- 2012 - Premiul Special și Diploma de Onoare din partea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră;

- 2013 - Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” - Gala Premiilor VIP;

- de 4 ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” - Gala „Zece pentru România”,

la care se adaugă multe alte trofee, diplome şi distincţii.

Dintre producţiile cinematografice şi serialele TV în care a jucat, amintim: „Vacanță la mare”, „Cerul începe la etajul trei”, „Ana și hoțul”, „Ca-n filme”, „Colierul de turcoaze”, „Vară sentimentală”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „Miss Litoral”, „Băiatul cu o singură bretea”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct”, „Sexy Harem Ada-Kaleh”, „Războiul sexelor”, „Toată lumea din familia noastră”.

A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în „Cartea Junglei” și „Cartea Junglei 2”, a Șerifului în filmele „Mașini” și „Mașini 2”, a Micului John în „Robin Hood” și a maestrului Auguste Gusteau în „Ratatouille”.

A fost „vocea principală” și în filmul de animaţie „Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor”.

Pentru Teatrul Național Radiofonic a înregistrat zeci de piese: „Cufărul de cultură”, „Cercul”, „O noapte furtunoasă”, „Sărmanul Dionis”, comediile muzicale „Franțuzitele” și „Un poet romantic”, „Cine-ajunge sus la fix”, „Căsătorie cu de-a sila”, „Praznicul ciubotarului”, „Femeile care ucid bărbații”, „Adunarea femeilor”, „Aventurile Baronului Münchausen” etc.

A lansat o serie de albume muzicale: „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară, tu?”, „Olé”, „Parfum de romanță”, „La mulți ani viață!” şi interpretează mereu, cu mare bucurie, melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones.

A fost ales „Cetățean de Onoare” al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar – din 2014, Casa de Cultură de aici îi poartă numele.

La Editura ALL au apărut 3 volume ce i-au fost consacrate: „Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” şi „Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” - de Oana Georgescu, „Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” - de Aurel Storin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu