miercuri, 10 februarie 2021

"Să fim fericiţi că mai există..."

"A fost pentru mine tot timpul un model.
Modest, bine-crescut, cu mult bun-simţ. Nu i-am găsit niciodată vreun cusur tocmai pentru că îl iubesc aşa de tare."
Aurel Rebengiuc, frate

"Era un copil minunat, vesel, extrem de bine-crescut, foarte serios."
Aura Buzescu, profesor

"Este un actor complex, care urmăreşte ţinte foarte înalte şi se mişcă pe un teritoriu vast... Este, cu adevărat, un alergător de cursă lungă."
Sorana Coroamă-Stanca, regizor

"Visător, expansiv şi retras în acelaşi timp, sobru şi ludic..."
Liviu Ciulei, regizor

"Pentru cei care nu-l cunosc, el este total imprevizibil.
Aşa este în viaţă, aşa e şi pe scenă."
Valeriu Moisescu, regizor

"Are caracter şi reprezintă un etalon al eticii profesionale... Este un om în faţa căruia îmi scot pălăria. El este un om care merită respectul nostru, al tuturor."
Stere Gulea, regizor

"A demonstrat spectatorilor şi oamenilor de teatru şi film că este un actor complex, cu mare capacitate de compoziţie, un actor subtil, capabil să să intuiască şi să înţeleagă în acelaşi timp faţetele cele mai ascunse ale personajelor interpretate...
Există actori a căror personalitate magică este de netăgăduit. Victor Rebengiuc este, cu siguranţă, unul dintre aceştia."
Dan Piţa, regizor

"Ce mi-a plăcut aproape mereu la Rebengiuc e un fel de naivitate pe care o poartă în el, indiferent dacă joacă un tip bun sau unul rău, degajând o umanitate caldă atunci când e bine îndrumat."
Andrei Şerban, regizor

"Îl admir în primul rând pentru inocenţa lui. De altfel, rolurile cele mai mari din cariera lui au fost roluri de inocent... Este vulnerabil şi influenţabil, dar recunoaşte când greşeşte, un alt motiv pentru care îl respect."
Cătălina Buzoianu, regizor

"Un om foarte frumos sufleteşte, un om care are legături adevărate, simple, directe şi nesofisticate cu lucruri extrem de profunde."
Alexandru Dabija, regizor

"Toate cuvintele nu mi-ar ajunge să vorbesc despre acest om minunat...
Să fim fericiţi că există, că-l mai putem vedea jucând."
Marius Manole, actor

"Să vorbeşti despre Victor Rebengiuc actorul e ca şi cum te-ai apuca să explici o pictură sau o simfonie. Să povesteşti despre Victor Rebengiuc omul, asta este o ispită teribilă, însă cred că ţi-ar trebui o viaţă... poate două...
Îl iubesc pe Victor Rebengiuc. Pentru inima lui mare, pentru faptul că nu oboseşte să fie atent şi pentru încrederea pe care ştie s-o semene în jurul lui."
Theodora Herghelegiu, regizor

"Este o adevărată forţă a naturii... Rebengiuc nu păcăleşte niciodată.
Nici pe scenă, nici în afara ei. E direct şi uneori chiar dur, dar întotdeauna cinstit cu el însuşi."
Felix Alexa, regizor

"Am venit cu încă câţiva colegi în '90, într-o ţară străină. Victor Rebengiuc ne-a întâmpinat la gară. Noi, o mână de basarabeni, studenţi la teatru. Nu-l cunoşteam. Şi iată că noul rector ne aştepta pe noi la gară! Nu ne venea să credem! Câţi alţi rectori ar mai fi făcut un asemenea gest?... N-am să uit niciodată primirea lui călduroasă când am coborât din tren... Am descoperit că nu este numai un OM mare, cu un suflet minunat, ci şi un artist extraordinar."
Tania Popa, actriţă

"După ce-l vezi pe Victor Rebengiuc şi joci cu el, cu teatrul nu mai e de joacă..."
Antoaneta Zaharia, actriţă

"Stai de vorbă cu el şi descoperi un om normal, care poate să facă un şniţel sau să-ţi dea o reţetă de ciorbă, care are problemele unui om absolut obişnuit, care trăieşte ca toţi ceilalţi şi are aceleaşi bucurii şi tristeţi. Te cucereşte prin plăcerea enormă cu care vine de fiecare dată la teatru."
Şerban Pavlu, actor

"Pentru mine, Victor Rebengiuc este Omul şi Actorul la superlativ."
Daniela Nane, actriţă

"Pe Victor îl admir, îl respect şi îl iubesc din toată inima, pentru cinstea şi candoarea lui nealterate, ca om, şi pentru intransigenţa lui ca actor..."
Olga Tudorache, actriţă

"Existenţa unui actor este sublimă, unică şi irepetabilă, chiar dacă uitarea îşi aşterne blând colbul, odată cu ieşirea sa din scenă."
Irina Petrescu, actriţă

"Ce m-a fascinat întotdeauna la Victor Rebengiuc a fost onestitatea lui nemaipomenită, felul în care, ca nimeni altul, spune lucrurilor pe nume."
Valeria Seciu, actriţă

"De fiecare dată când îl văd în vreun spectacol, îmi produce o emoţie violentă: forţă uriaşă, energie, stăpânire de sine, intuiţie ascuţită, exprimarea clară a textului... Pentru mine, întâlnirea cu Victor Rebengiuc a fost, deopotrivă, un privilegiu şi o fundamentală experienţă artistică şi umană."
Coca Bloos, actriţă

"Emană forţă, o vitalitate de nestăvilit, o armonie extraordinară cu el însuşi... E un artist prea mare ca să încapă în cuvinte."
Maia Morgenstern, actriţă

"... E un maestru, o forţă a naturii, o personalitate...
Pe Victor Rebengiuc nu poţi decât să-l iubeşti.
Nu voi uita niciodată cum Nea Victor a plâns la despărţirea de tata."
Oana Pellea, actriţă

"Victor Rebengiuc este unic...
E un actor care nu-şi permite niciodată să joace la întâmplare."
Ion Caramitru, actor

"Să joci cam o sută de roluri şi să fii de fiecare dată autentic nu-i lucru uşor. Şi mai e ceva care te fascinează la el: e nemaipomenit de normal, de firesc."
Marcel Iureş, actor

"Victor Rebengiuc are o forţă şi o energie extraordinare. O vitalitate fabuloasă. Înţelepciune. Maturitate. Încredere în propria artă.... Onest până la Dumnezeu. Vertical. Evident, mândru. Orgolios, ca orice mare artist. Are ceva magic în personalitate... În haosul bezmetic în care trăim acum, cel puţin în lumea artei, ştim sigur că avem un reper fix, care nu cade niciodată din loc şi căruia nu-i scade niciodată valoarea - domnul Victor Rebengiuc."
Adrian Pintea, actor

"Ne-am obişnuit să judecăm oamenii după aparenţe. După chipul lor. După gesturile lor. Domnul Rebengiuc pare, la prima impresie, un om dur. La asta contribuie, mai mult ca sigur, şi figura dăltuită şi vocea lui dramatică - uneori aspră, şi modul lui de adresare direct - uneori abrupt.
Un contrast şi o duritate care ascund o mare fragilitate, pe care doar cei care îl cunosc şi îl iubesc ajung s-o descopere."
Victor Ioan Frunză, regizor

"Este un pilon al teatrului românesc, un reprezentant de seamă al artei teatrale şi a tot ceea ce înseamnă spectacol, prietenie, muncă, efort şi credinţă."
Şerban Ionescu, actor

"Este receptiv, vioi, ascuţit, sociabil, neobişnuit, extraordinar... Este integru şi neiertător. Pe scândură este magnific... Este un actor uriaş şi un om de o verticalitate şi o francheţe rar întâlnite."
Valentin Uritescu, actor

"... Indiferent dacă sunt doi, zece sau o mie de spectatori în sală, credinţa noastră faţă de public trebuie să fie aceeaşi.
Am învăţat acest lucru de la domnia sa."
Dan Aştilean, actor

"Într-o lume artistică marcată din ce în ce mai mult de urât, Victor Rebengiuc este legitimaţia noastră către FRUMOS."
Dan Puric, actor

"Victor Rebengiuc face parte dintre aceşti foarte mari actori care au primit de la Dumnezeu darul de a fi perfecţi în toate vârstele lor şi care au ştiut să găsească în ei forţa de a susţine cu strălucire acest dificil har."
Horia Roman Patapievici, eseist

"Când l-am cunoscut, ştiam din diferite poveşti de verticalitatea lui Rebengiuc. O calitate aşa de importantă pentru un artist!... Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ au ştiut să rămână împreună. Sunt nişte oameni norocoşi, pentru că au ştiut să se preţuiască unul pe celălalt şi să se înconjoare de oameni frumoşi."
Marina Constantinescu, critic de teatru

"E foarte dificil de făcut portretul unui om... Cred că am rămas împreună cu Victor de atâta vreme pentru că, în ceea ce priveşte lucrurile profunde, lucrurile adevărate, lucrurile esenţiale, noi doi avem aceleaşi reacţii şi gândim aproape identic... Sunt mândră că am alături o asemenea persoană care are coloană vertebrală... E foarte greu să vorbeşti despre un om pe care-l iubeşti cu adevărat. Partea minunată a acestei relaţii este că, şi acum, după atâta vreme, mai descopăr la el lucruri care îmi place. Victor poate încă să mă surprindă."
Mariana Mihuţ, actriţă, soţie

"Îi e frică de bătrâneţe. Nu atât de moarte, cât de bătrâneţe. Îi e frică să ajungă neputincios. Să trebuiască alţii să aibă grijă de el. Să-şi piardă luciditatea şi să fie o povară pentru cei din jur...
Ce tristă mi-ar fi viaţa fără vitalitatea lui..."
Tudor Rebengiuc, arhitect, fiu

Sursă texte: "Victor Rebengiuc - Omul şi actorul"
Autori: Simona Chiţan şi Mihaela Michailov
Editura Humanitas - 2008
Colecţia "Convorbiri. Corespondenţă. Portrete"
Sursă foto: Alpin Film Festival

Un comentariu: