sâmbătă, 15 august 2020

15 august - Adormirea Maicii Domnului

15 august – Adormirea Maicii Domnului


Praznicul Adormirii Maicii Domnului (sau Sfânta Maria Mare), precedat de 14 zile de post şi rugăciune, este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinilor, amintind de trecerea Născătoarei de Dumnezeu din această lume, la viaţa veşnică din Împărăţia Cerurilor, acolo unde a luat-o Fiul ei.
Când i s-a apropiat sfârşitul, Maica Domnului, care se afla în satul Ghetsimani, i-a chemat pe Apostoli să vină pentru a o îngropa.
La evenimentul trecerii Maicii au fost prezenţi toţi apostolii, cu excepţia Sfântului Apostol Toma.
În timp ce convoiul se îndrepta spre locul mormântului, un evreu furios - Atonie, mai-marele preoţilor iudei, a încercat să răstoarne trupul de pe năsălie.
Şi atunci s-a petrecut ceva cu totul neobişnuit: evreul a fost pedepsit pe loc, un înger tăindu-i mâinile.
Apostolul Toma a ajuns după câteva zile de la înmormântare şi, dorind să o mai vadă pe Maica Domnului încă o dată, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul.
Este momentul în care cu toţii descoperă că trupul nu mai era acolo.
În ţara noastră există numeroase biserici şi mănăstiri ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, 15 august fiind o zi în care se organizează pelerinaje în aceste locuri. 
Un exemplu în acest sens îl reprezintă pelerinajul anual de la Mănăstirea Nicula, acolo unde se adună mereu un număr impresionant de credincioşi, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Vă recomandăm: "Bună seara, Irina!"

"Bună seara, Irina!" (1980)

"Bună seara, Irina!"
– filmul de debut al regizorului Tudor Mărăscu, apărut în anul 1980,
prezintă drama sentimentală a căpitanului de cursă lungă, Victor, care luni în şir este plecat pe mare.
Irina, soţia, deşi la început îl aşteaptă liniştită şi pare că trece relativ uşor peste aceste îndelungate perioade de absenţă, în timp ajunge să constate că-i lipsesc tot mai mult prezenţa, dragostea şi atenţia soţului.
Este şi motivul pentru care e cât pe ce să cedeze avansurilor altui bărbat.
La întoarcerea de pe mare, Victor – aflând despre situaţia creată, încearcă să rezolve cumva această problemă.
"Bună seara, Irina!" este o producţie care prezintă o situaţie de viaţă cât se poate de reală, pe care o cunosc cele mai multe dintre partenerele de viaţă ale marinarilor de pretutindeni.
În rolurile principale joacă mari actori:
Ştefan Iordache, Valeria Seciu, Emil Hossu, Dan Condurache, Sebastian Papaiani, Constantin Cojocaru, Dorel Vişan, Ion Anghel, Radu Panamarenco, Dionisie Vitcu, Brânduşa Zaiţa Silvestru.
În anul 1981, Valeria Seciu a primit – la Costineşti –
Premiul pentru interpretare feminină, 
pentru rolul „Irinei” din acest film.
Eu am văzut filmul:

vineri, 14 august 2020

"Necredincioasa"

"Necredincioasa"
Autor: Ayaan Hirsi Ali
Editura RAO - 2017

"Aceasta este povestea vieţii mele. Este o relatare subiectivă a experienţelor mele, pe atât de exact pe cât le pot reda; relaţia mea cu restul familiei e atât de fărâmiţată, încât acum nu pot să-mi împrospătez aceste amintiri cerându-le ajutorul.
Este povestea a ceea ce am experimentat, a ceea ce am văzut şi motivul pentru care cred în felul în care o fac. Am ajuns să înţeleg că este util şi poate chiar important să spun această poveste. Vreau să clarific câteva lucruri, să îndrept anumite informaţii şi să le vorbesc oamenilor despre o altfel de lume şi despre cum este ea cu adevărat.
M-am născut în Somalia. Am crescut în Somalia, în Arabia Saudită, în Etiopia şi în Kenya. Am venit în Europa în 1992, când aveam douăzeci şi doi de ani, şi am devenit membră a Parlamentului din Olanda.
(...) Această carte este dedicată familiei mele şi, de asemenea, milioanelor şi milioanelor de femei musulmane care trebuie să se supună."
Ayaan Hirsi Ali

"Crescută într-o familie nomadă musulmană foarte strictă şi într-un clan extins din Somalia, autoarea a supravieţuit războiului civil, mutilării genitale şi bătăilor crunte.
A fost educată de către imami în Kenya şi Arabia Saudită, a fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de o căsătorie impusă, a cerut azil politic şi şi-a început studiile politice şi mai apoi lupta pentru dreptul femeilor musulmane şi reformarea Islamului.
Deşi trăieşte sub permanentă ameninţare, renegată de propriul tată şi de întreaga familie, ea refuză tăcerea.
Pornind de la povestea ei individuală, Ayaan Hirsi Ali creează o operă de dimensiuni universale; triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, căsătorii aranjate, dezumanizare sunt doar câteva dintre problemele pe care autoarea ni le aduce la lumină."

"Ayaan Hirsi Ali este una dintre cele mai controversate figuri politice şi o ţintă pentru terorişti, o personalitate notabilă şi enigmatică, ale cărei critici vehemente asupra Islamului au făcut să fie îndrăgită de către conservatori şi populară printre cei de stânga..."
The Boston Globe

"Un critic social mult prea puternic pentru a mai putea fi tolerat (în ţara ei de origine) şi o susţinătoare a drepturilor femeilor, dar şi un critic vehement al extremismului islamic."
The New York Times