15 august – Adormirea Maicii Domnului
Praznicul Adormirii Maicii Domnului (sau Sfânta Maria Mare), precedat de 14 zile de post şi rugăciune, este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinilor, amintind de trecerea Născătoarei de Dumnezeu din această lume, la viaţa veşnică din Împărăţia Cerurilor, acolo unde a luat-o Fiul ei.
Când i s-a apropiat sfârşitul, Maica Domnului, care se afla în satul Ghetsimani, i-a chemat pe Apostoli să vină pentru a o îngropa.
La evenimentul trecerii Maicii au fost prezenţi toţi apostolii, cu excepţia Sfântului Apostol Toma.
În timp ce convoiul se îndrepta spre locul mormântului, un evreu furios - Atonie, mai-marele preoţilor iudei, a încercat să răstoarne trupul de pe năsălie.
Şi atunci s-a petrecut ceva cu totul neobişnuit: evreul a fost pedepsit pe loc, un înger tăindu-i mâinile.
Apostolul Toma a ajuns după câteva zile de la înmormântare şi, dorind să o mai vadă pe Maica Domnului încă o dată, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul.
Este momentul în care cu toţii descoperă că trupul nu mai era acolo.
În ţara noastră există numeroase biserici şi mănăstiri ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, 15 august fiind o zi în care se organizează pelerinaje în aceste locuri.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă pelerinajul anual de la Mănăstirea Nicula, acolo unde se adună mereu un număr impresionant de credincioşi, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.