luni, 3 ianuarie 2022

In Memoriam: Mihai Constantinescu

Mihai Constantinescu, unul dintre cei mai iubiţi interpreţi, compozitori, textieri şi instrumentişti, s-a născut la 4 ianuarie 1946, în Bucureşti, şi a trecut la cele veşnice la 29 octombrie 2019, în urma unei grele şi îndelungate suferinţe.

În 1973 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Capitală.

A fost membru al Corului de Copii al Radiodifuziunii şi a studiat la Şcoala Populară de Artă, clasa profesor Florica Orăscu.

A apărut în spectacolele de revistă de la Casa Studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti şi a făcut parte din formaţiile Mondial, Dixie ’74 şi Modern Group (alături de Petre Magdin, Marcel Dragomir şi Marius Ţeicu).

Primele înregistrări - melodii din repertoriul francez - au fost făcute la solicitarea regretatului Titus Munteanu, după ce acesta l-a remarcat la una dintre audiţiile organizate de Florica Orăscu.

Astfel, în 1971, Mihai Constantinescu a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăţi.

A cunoscut un mare succes cu primele sale compoziţii - „Păpuşa” şi „Anotimpuri”.

În 1975, melodia „Am visat”, compusă de Mihai şi interpretată de Corina Chiriac, a obţinut Premiul al III-lea la Festivalul Şlagărelor de la Dresda, iar în 1981 - „I.E.F.S. ura!” - Premiul I al Festivalului „Şlagăre în devenire”.

În 1981, a colaborat cu regizorul Ion Popescu Gopo, la realizarea filmului „Maria Mirabela”, punându-şi amprenta pe melodia de generic, dar fiind şi vocea personajului „Scăpărici”.

De-a lungul anilor, Mihai Constantinescu a fost prezent în numeroase emisiuni tv de divertisment realizate de Alexandru Bocăneţ, iar împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu, a alcătuit „Un trio formidabil” - foarte popular în spectacolele tv pregătite de Titus Munteanu.

În perioada anilor ’90, a format un îndrăgit cuplu muzical alături de Anastasia Lazariuc, iar împreună cu Anca Ţurcaşiu a prezentat cunoscuta emisiune pentru copii „Ba da, ba nu!”.

A întreprins turnee în întreaga ţară şi peste hotare (Republica Moldova, Germania, SUA etc).

În noiembrie 2008 a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe inimă.

În noiembrie 2009, a sărbătorit la Sala Palatului, printr-un mare spectacol - „O lume minunată” - împlinirea a 40 de ani de activitate artistică, alături de alţi colegi de scenă.

În 2011 a lansat colecţia de albume „Parte din viaţa mea”, care cuprinde patru discuri cu melodii din perioada 1970 - 2000.

De-a lungul carierei a înregistrat numeroase materiale discografice: „Iubiţi-ne că suntem flori / De unde vii? / Peniţa / Sora mea cea mică”, „Olimpia Panciu - Mihai Constantinescu”, „Marius, Olimpia, Mihai”, „Un zâmbet şi o floare”, „O floare”, „Mihai Constantinescu”, „Speranţă şi vis”, „Hei, copilărie!”, „Te caut mereu”, „Sus în deal”, „Sunt un om obişnuit”, „Cântă, iubire!”, „La est şi vest de Prut”, „Adio, tristeţe!”, „Maria”, „Anotimpurile”, „O lume minunată” şi altele.

Majoritatea melodiilor din repertoriul său au ajuns şlagăre: „O lume minunată”, „Un zâmbet, o floare”, „Haideţi la joacă!”, „Baloane colorate”, „Hei, copilărie!”, „Un simplu om”, „Noi vrem iubire”, „Vino pe strada mea!”, „Vacanţă”, „Hai să cântăm!”, „Sus în deal”, „Iubiţi şi câinii vagabonzi”, „Maria” etc.

În 2012 a primit „Diploma de Onoare” a Ministerului Culturii şi Cultelor, în cadrul Galei Muzicii Uşoare „O zi printre stele”, iar Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din şlagărele lansate pe parcursul a trei decenii.

În 2019, post-mortem, i-a fost acordat Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru importanta carieră artistică dedicată muzicii uşoare româneşti, pentru dăruirea prin care s-a impus ca un model al tinerelor generaţii de interpreţi”.

Este înmormântat la Cimitirul Ghencea Militar din Bucureşti.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu