miercuri, 20 decembrie 2017

Carte recomandată: "Durere"


"Când iubeşti pe cineva, îi simţi durerea..."
Zeruya Shalev

"Durere", roman apărut în 2016, în colecţia "Actual" a Editurii Polirom, înseamnă povestea eroinei principale - Iris, o femeie trecută de 40 de ani, fiică, soţie, mamă a doi copii, director al unei şcoli şi, mai ales, supravieţuitoare a unui atentat terorist.
După 10 ani de la acel dramatic episod, se pare că durerile fizice ale lui Iris încă nu au dispărut şi acestea se suprapun în mod constant unei etape în care ea îşi reexaminează viaţa, relaţia cu soţul (pe care îl bănuieşte că ar avea o aventură extraconjugală) şi copiii - intrată într-o rutină evidentă, retrăieşte momente din trecut şi îl reîntâlneşte pe primul iubit, marea dragoste, ajuns acum medic.
Amintirile din anii tinereţii se împletesc cu cele pe care le-a adunat, mai apoi, alături de familia sa.
Totul se întâmplă într-o perioadă în care băiatul urmează să fie chemat sub arme, iar fata intră într-un cerc obscur, sub influenţa unui aşa-zis "guru".
Şi în tot acest timp, durerea este nelipsită din existenţa femeii, în zilele în care este pusă în situaţia de a lua decizii mature, trebuind să lase la o parte trecutul, pentru a putea trăi în prezent.

"Zeruya Shalev face lucrul la care se pricepe cel mai bine: scrie poveşti de familie pline de dragoste, poveşti ale iluziei şi eliberării în care răzbate intensitatea emoţională, invitând cititorii să se lase purtaţi de firul întâmplărilor parcurse.
Celebrare a durerii, romanul este o revelaţie inspirată de rolul ei în viaţa noastră afectivă."
Haaretz

Zeruya Shalev s-a născut în 1959, în Israel. A publicat mai multe romane, un volum de poezii şi o carte pentru copii, titluri foarte apreciate de critica literară şi traduse în întreaga Europă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu