duminică, 11 noiembrie 2018

Carte recomandată: "Floarea deşertului"

"Floarea deşertului
Călătoria extraordinară a unei nomade din deşert"
Autori: Waris Dirie şi Cathleen Miller
Meteor Publishing - 2016

"Am învăţat că atunci când călătoreşti pe drumul vieţii, străbătând furtuni biciuitoare, bucurându-te de razele soarelui, înfruntând uragane, supravieţuirea este determinată doar de puterea voinţei personale."

"Eu am cunoscut viaţa - n-am fost protejată de ea. Şi era viaţă reală, nu un substituent artificial de la televizor, unde ne uităm cum îşi trăiesc vieţile alţi oameni. Din capul locului am avut instinctul supravieţuirii; am învăţat simultan bucuria şi durerea. Am învăţat că fericirea nu înseamnă ceea ce ai, pentru că eu n-am avut nimic, niciodată, şi am fost foarte fericită."

"Mă întâlnesc zilnic cu oameni care au locuinţe frumoase, uneori mai multe, maşini, ambarcaţiuni, bijuterii, dar care nu se gândesc decât cum să facă rost de şi mai multe, ca şi cum următorul lucru pe care-l vor cumpăra le va aduce într-un final fericirea şi pacea sufletească. (...) Bunul cel mai preţios din viaţă - cu excepţia vieţii în sine - este sănătatea. Însă oamenii îşi distrug preţioasa lor sănătate făcându-şi griji despre nenumărate iritări mărunte şi lipsite de sens..."
Waris Dirie

Waris Dirie, supermodel de faimă mondială, este ambasador special ONU, călătorind în întreaga lume, susţinând cu multă convingere şi pasiune drepturile omului, luptând pentru eliminarea mutilării genitale feminine. Waris a înfiinţat "Desert Flower Foundation", al cărei scop îl reprezintă promovarea drepturilor femeilor în Africa.

"Floarea deşertului" înseamnă extraordinara poveste de viaţă, o poveste adevărată (bazată pe amintiri), a lui Waris Dirie şi a fost ecranizată în anul 2009.
Waris ducea o viaţă asuprită în deşertului african, alături de familia ei.
Adolescentă fiind, săracă, analfabetă, a decis să se rupă de acest trai, în momentul în care tatăl îi pregătea nunta cu un bătrân.
De una singură, având asupra ei doar un veşmânt zdrenţăros, a traversat periculosul deşert somalez, pornind în direcţia Mogadishu. A fost doar prima etapă a unei călătorii plină de momente importante, care a dus-o mai întîi la Londra şi, mai apoi, în urma unei întorsături spectaculoase a vieţii, în toate colţurile lumii, în calitate de model de renume internaţional. În cele din urmă s-a stabilit la New York, acolo unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului.

"Povestea lui Waris este una a curajului remarcabil. Din deşerturile Somaliei, în lumea modei, ea luptă împotriva oprimării şi iese campioană. Waris este inspiraţia cea mai frumoasă pentru toţi."
Elton John

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu