miercuri, 7 martie 2018

Carte recomandată: "Fetiţa cu ochi albaştri"

Cartea, cu titlul original
"Un avion sans elle",
considerată fenomenul editorial al anului 2012 în Franţa, a apărut în Colecţia "Actual" a Editurii Polirom, în 2015.
Cu numai două zile înainte de Crăciunul lui 1980, un avion care decolase din Turcia, cu destinaţia Franţa, având la bord aproape 170 de pasageri, se prăbuşeşte în Munţii Jura. Aparent, nu există niciun supravieţuitor.
Şi totuşi, un miracol... este găsită în viaţă o fetiţă de numai trei luni.
Problema este că pe lista pasagerilor figurau două fetiţe de aproximativ aceeaşi vârstă cu bebeluşul găsit în zăpadă.
Acesta este momentul care declanşează disputa şi încrâncenarea dintre două perechi de bunici, ambele susţinând că nepoata lor este cea aflată în viaţă în urma tragediei din munţi.
Lyse-Rose de Carville sau Emilie Vitral? Cine este supravieţuitoarea?
Moştenitoarea unei familii bogate, care se foloseşte de bani şi relaţii pentru a recupera copila sau descendenta unei familii modeste, care-şi câştigă existenţa vânzând mâncare gătită în rulotă şi a cărei singură avere sunt sentimentele?
În urma unui proces, fetiţa este declarată Vitral şi, deşi în mod normal, povestea ar fi trebuit să se oprească în acest punct, îndoiala şi semnele de întrebare nu dispar.
După 18 ani, un detectiv angajat şi plătit regeşte de Mathilde de Carville, pretinde că a descoperit, în cele din urmă, adevărul.
Lucrurile se complică, însă, întrucât detectivul este găsit mort, iar rezultatele investigaţiilor, pe care le-a notat într-un caiet, nu prezintă şi concluziile anchetei.
Măştile cad una câte una, fiecare oră contează.
Povestea captează interesul cititorului încă de la bun început, cu răsturnări de situaţie şi un suspans bine dozat, care creşte în intensitate pe măsură ce sunt parcurse paginile şi, cu siguranţă, Michel Bussi oferă un final la care nimeni nu s-ar fi aşteptat.

Citat din carte:
"Niciodată nu trebuie să te încrezi în surâsuri."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu