duminică, 4 martie 2018

Carte recomandată: "Vals mediteranean"

"Duna este un civil care a supravieţuit tuturor luptelor care au avut menirea să-l modifice, să-l distrugă, să-l înstrăineze de tot ceea ce a iubit cu patimă sau cu luciditate. Dar pacea zbuciumată din inimă şi din cuget se sfârşeşte într-o zi.
Ca şi în Kafka, într-o dimineaţă, în intimitatea plină de aromele amintirilor, în intimitatea care freamătă continuu ca să transforme clipa prezentă în amintiri, o arborescenţă de amintiri, au pătruns doi locotenenţi care i-au dat ordin să se pregătească.
(...) Duna are atitudinea omului care nu a auzit de niciun război cert în acel moment, ănsă ştie că lumea aceasta nu poate vieţui în afara războaielor, că nu toate războaiele sunt vizibile, că sunt multe războaie care se duc dincolo de lumea reală sau imaginată din jur.
(...) Traducerea în româneşte a romanului "Vals mediteranean" a lui Buket Uzuner e un câştig pentru cititorul român. Tema romanului e universală - dragostea şi frica de a o pierde..."
Adrian Alui Gheorghe
Editura Ars Longa, Iaşi, 2005

Citate din carte:

"Libertate înseamnă să poţi face aceleaşi lucruri dorite
când te scoli în fiecare dimineaţă."

"Noi, oamenii, suntem nişte creaturi pline de contradicţii."

"Teama nu face cu nimic mai uşoară moartea...
Noi, de asemenea, murim puţin cu fiecare persoană care moare..."

"Pentru a fi iubit cu adevărat de oameni, trebuie să le fii cu adevărat apropiat."

"- Moartea este epuizarea energiei vitale. Dacă scoţi din priză radioul, muzica se opreşte. La fel este şi cu moartea. Cândva, într-un anume loc sau în altul, o inimă este scoasă din priză şi energia care ţi-a fost hărăzită la naştere se termină. Viaţa se termină!
- Dar asta nu trebuie să fie tot!...
- Dragul meu copil, din păcate asta este tot. Venim şi plecăm...
(...) - Fiecare avem de jucat un rol mic sau mare, scurt sau lung... S-ar putea să avem chiar un rol important... Dar piesa se termină oricum şi apoi cade cortina... Şi toate rolurile noastre ajung invariabil la sfârşit."

"Iubirea este cel mai mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu,
imediat după darul vieţii."

"Zâmbesc, gândindu-mă ce grozav e să te trezeşti.
În ciuda a orice, ce grozav e să te trezeşti!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu