miercuri, 24 ianuarie 2018

Carte recomandată: "În aşteptare"

"În aşteptare"
  surprinde povestea de dragoste dintre doctorul - Lin Kong, prins într-o nefericită căsnicie (aranjament între familii) şi asistenta medicală - Manna Wu.
Din cauza legilor regimului maoist din China, lui Lin Kong nu-i este permis divorţul, pentru a se căsători cu femeia pe care o iubeşte, cei doi îndrăgostiţi fiind nevoiţi să aştepte să treacă cei 18 ani impuşi. În tot acest timp, pentru a nu fi pedepsiţi, sunt obligaţi să-şi ascundă sentimentele de ochii iscoditori ai celor din jur.
După cei 18 ani, doctorul şi asistenta devin soţ şi soţie cu acte în regulă, dar toată această aşteptare a dus, din nefericire, la erodarea dragostei care-i lega odinioară
Povestea nu este greu de urmărit, autorul scriind totul simplu, direct, tocmai pentru ca mesajul romanului său să ajungă cât mai uşor la cititori.

Citate din carte:
"- Viaţa e atât de neînsemnată. Azi eşti, mâine nu mai eşti. Ce rost are să te străduieşti să trăieşti ca o fiinţă omenească în fiecare zi?
- Nu fi atât de pesimistă. Dacă ne gândim tot timpul la asta, n-avem cum să mai trăim."

"Întotdeauna există o cale de ieşire din orice fel de situaţie."

"În dragoste ar trebui să-mi ascult inima."

"O căsătorie solidă abundă în ciorovăieli. Doar căsătoriile fără asemenea episoade se îndreaptă spre dezastru. Într-un cuvânt, diferendele dintre soţ şi soţie ar trebui să echilibreze căsătoria."

"Un cuplu trebuie să funcţioneze ca o echipă."

"Aşa-i în viaţă, ridicol - un monstru e înfloritor o mie de ani, în timp ce oamenii buni suferă şi mor înainte de vreme."

"Era atât de bine să ai un prieten de încredere, în braţele căruia să poţi plânge fără să te simţi jenat, fără să-ţi fie frică de ridicolul dezlănţuit de lumea ostilă, să nu te îngrijorezi c-o să devii ţinta bârfelor şi batjocurii nesfârşite, şi să nu trebuiască să spui: "Iartă-mă!"..."

"Scene de un realism crud alternează cu episoade lirice, punctate de ironia fină şi, pe alocuri, de sarcasmul gogolian cu care autorul zugrăveşte realităţile Chinei comuniste."

"Un "Doctor Jivago" al Chinei! O poveste simplă, scrisă cu o precizie şi o graţie uluitoare. Ha Jin se dovedeşte a fi unul dintre cei mai robuşti scriitori realişti de astăzi."
Kirkus Reviews

"O poveste de dragoste simplă, care sparge toate barierele culturale."
Chicago Tribune

"Emoţionant şi extrem de ironic, romanul "În aşteptare" dezvăluie o lume încă străină multora dintre noi."
Publishers Weekly

"... "În aşteptare" oferă o radiografie a Chinei din timpul şi de după Revoluţia Culturală, explorând, totodată, cel mai puţin exotic dintre tărâmuri: sufletul omenesc."
The New York Times Book Review


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu