joi, 15 februarie 2018

"Diva desculţă" - Cesaria Evora

A fost artista care a ales să cânte mereu pe scenă cu picioarele goale, în semn de solidaritate cu femeile şi copiii săraci din ţara sa, despre ale căror suferinţe a cântat în cariera sa.
Cesaria Evora s-a născut (27 august 1941) într-o familie de melomani, cărora le-a moştenit talentul, şi a murit (17 decembrie 2011), în Republica Capului Verde.
La numai 7 ani şi-a pierdut tatăl, dar a crescut înconjurată de muzică, alături de prietenii săi cântând în cluburile şi barurile din Mindelo.
Familia sa era extrem de săracă, motiv pentru care Cesaria a suferit ani în şir. Deşi în 1973 era deja o celebritate locală, de sărăcie nu scăpase, iar în dragoste avea parte numai de iubiri ratate. Acest lucru a dus la o lungă perioadă depresivă în viaţa sa, cu căderi nervoase şi refugieri în alcool, chiar şi încetarea contactului cu muzica, pentru mai bine de un deceniu.
În căsnicie a avut nu mai puţin de patru eşecuri şi niciodată nu a reuşit să-şi găsească perechea potrivită, deşi era mamă a trei copii.
Reşedinţa oficială a rămas la Mindelo, dar artista a călătorit în lumea întreagă, chiar dacă succesul său internaţional a venit destul de tardiv.
În 1987 a cântat la Lisabona, dar nu s-a arătat interesat niciun producător pentru a-i scoate un album. Abia după un an, Jose Da Silva (originar din Capul Verde), cel care ulterior i-a devenit mentor şi producător oficial, a invitat-o la Paris pentru a înregistra un album - "La Diva Aux Pieds Nuds", care i-a adus, de altfel, recunoaşterea internaţională.
În anii care au urmat, a scos şi alte materiale muzicale - "Distino Di Belita" (1990), ''Mar Azul'' (1991), "Miss Perfumado" (1992), "Cesaria" (1995), "Cabo Verde" (1997), "Cafe Atlantico" (1999), "Sao Vicente di Longe" (2001), ''Voz d'Amor'' (2003), "Rogamar" (2006), "Nha Sentimento" (2009), ''Radio Mindelo'' (2008) - o reeditare a înregistrărilor realizate la diferite posturi de radio din Mindelo la începutul anilor 60, albume de compilaţie: ''Sodade, les plus belles mornas de Cesaria'' (1994), ''Best of Cesaria Evora'' (1998), ''Anthologie Cesaria Evora'' (2002), ''Anthologie Cesaria Evora, mornas & coladeras'' (2002), ''Best of 3CD'' (2009), ''Cesaria Evora &...'', un album cu duete ale artistei alături de Adriano Celentano, Goran Bregovic, Marisa Monte, Tania Libertad etc (2010); album remix: ''Club Sodade'' (2003).
Piesa "Sodade" a fost primul său mare hit.
Stilul muzical pe care l-a abordat - "morna", un blues caracteristic zonei din Capului Verde de unde provenea, seamănă foarte mult cu fado-ul portughez.
"Cântăreaţa amesteca melodiile sale sentimentale pline de dor şi tristeţe cu sunete acustice de chitară, cavaquinho, vioară, acordeon şi clarinet, vorbind despre istoria ţării sale, a comerţului cu sclavi, precum şi despre cei plecaţi departe de locurile natale. Vocea cântăreţei ce poseda o melancolie fină dublată de un dram de răguşeală sublinia emoţiile sale prin accentuarea unui cuvânt sau a unei expresii. Chiar şi publicul care nu îi înţelegea limba era subjugat de emoţiile care se desprindeau din interpretările sale." (Sursă: Agerpres)
În 2007, la Paris, Cesara Evora primeşte titlul de "Cavaler al Legiunii de Onoare", cea mai înaltă distincţie civilă a Franţei.
UNESCO i-a oferit o distincţie pentru rolul de ambasadoare a muzicii africane.
De-a lungul carierei sale, a vândut peste şase milioane de albume, a primit numeroase Discuri de Aur şi de Platină, a fost nominalizată la Premiile Grammy în mai multe rânduri, iar în 2004 chiar a câştigat un Premiu Grammy pentru cel mai bun album internaţional de muzică contemporană - ''Voz d'Amor''.
A mai primit şi Premiul francez dedicat muzicii internaţionale ''Victoire de la Musique'', în 2000 şi 2004; a fost nominalizată la acelaşi premiu în 2002, 2007 şi 2010.
Din nefericire, în anul 2005, Cesaria Evora a fost diagnostică cu probleme la inimă, iar după infarctul din 2008, a fost supusă mai multor intervenţii chirugicale. Datorită acestor probleme, în toamna lui 2011 şi-a anunţat retragerea din viaţa muzicală, iar în luna decembrie a aceluiaşi an, a părăsit această lume.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu