duminică, 11 februarie 2018

Carte recomandată: "Pisica musafir"

"Pisica musafir"
Autor: Takashi Hiraide
Editura Polirom, Colecţia "Actual" - 2016

156 de pagini care se citesc foarte uşor şi repede, o carte pe care eu aş recomanda-o în special iubitorilor de pisici, dar nu numai lor, pentru că "străluceşte prin micile momente şi bucurii ale vieţii, surprinse pe fundalul unei frumuseţi poetice rare".
Povestea lui - demisionar de la editura unde lucra şi a ei - corector de manuscrise, un cuplu trecut de prima tinereţe, care locuieşte cu chirie în curtea unui conac, cu o frumoasă grădină, în centrul oraşului Tokyo.
În povestea celor doi apare Mica, pisica vecinilor, care, în mod clandestin, îi vizitează deseori, prinzând astfel viaţă o puternică legătură afectivă.
"Mica era o pisică la fel ca multe altele, cu blăniţa de un alb imaculat, presărată ici-colo cu pete fumurii, în care se ghicea amestecat şi puţin cafeniu deschis: o pisică tipic japoneză, doar ceva mai subţire şi mult mai mică."
Este vorba despre fericirea care decurge din lucrurile şi momentele simple ale existenţei noastre.
Totul până în ziua în care Mica nu mai apare la ora ştiută şi panica îşi face loc în banalul şir de întâmplări cotidiene.

"Un şir de obiecte şi experienţe ieşite din comun care par să nu se mai termine, o combinaţie curioasă de iuţeală şi minuţiozitate: ceea ce la început pare aglomerare de imagini întâmplătoare se transformă într-o colecţie aproape microscopică de emoţii şi fenomene."
The Believer

"Romanul lui Takashi Hiraide este o imagine intimă, vie, surprinsă în detaliul unui loc în acelaşi timp deschis tuturor privirilor şi plin de taine."
The New York Times Book Review

"Pisica musafir oferă o lectură captivantă, plină de inteligenţă şi umor."
Publishers Weekly

"O poveste delicată şi încântătoare despre dorinţa de a fi aproape de cineva şi durerea absenţei."
Atmospheres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu