marți, 20 februarie 2018

Carte recomandată: "Lapte negru"

"Lapte negru"
Autor: Elif Shafak
Editura Polirom - 2012

"Lapte negru"
este, în mare parte, un roman autobiografic, care cuprinde mărturisirile lui Elif Shafak, pentru care scrisul a reprezentat întotdeauna un mod de a trăi.
Acest mod de viaţă se schimbă în mod esenţial în momentul în care se căsătoreşte şi dă naştere unui copil, traversează depresia post-partum, încercând să-şi îndeplinească ambele îndatoriri - de mamă şi de scriitoare.
De la femeia independentă, stăpână pe propriile decizii, Elif se transformă treptat în ceea ce numim generic "femeie de casă", momente în care în sufletul şi în mintea sa se dă o adevărată luptă.
În lupta cu această depresie, femeia studiază cazurile altor scriitoare celebre care, deşi provenind din medii sau perioade diferite, au devenit mame şi au scris în continuare.
Înţelege astfel că nu este totul pierdut, că li s-a mai întâmplat şi altora drama prin care trece şi, în timp, reuşeşte să depăşească această situaţie, pentru ca în final să devină ea însăşi dovada faptului că se poate îmbina armonios "meseria" de mamă cu cea de scriitoare.

"Prin "Lapte negru", Elif Shafak reface cu eleganţă parcursul de la scriitoarea nomadă independentă la mama sedentară, plină de nesiguranţă...
Shafak îşi împleteşte experienţele legate de maternitate cu cele ale unor scriitoare celebre... căutând cu perseverenţă o soluţie la conflictul dintre maternitate şi creativitate."

Citate din carte:

"Orice carte este o călătorie, o hartă ce-şi călăuzeşte cititorul prin hăţişul minţii şi sufletului uman.
Iar aceasta nu e cu nimic diferită."

"Nu eram în stare să mă simt ca acasă nicăieri prea multă vreme.
(...) Mi-am purtat toată averea într-o valiză întreaga viaţă - convinsă că puteam să stau oriunde şi pretutindeni pe planeta asta, atâta vreme cât nu eram nevoită să prind rădăcini."

"Suntem femei moderne.
Când ne simţim epuizate şi rănite înlăuntrul nostru, ascundem semnele cu ajutorul ultimelor tehnici în materie de machiaj. Ne închipuim că putem să naştem azi şi mâine să ne vedem de vieţile noastre. Sigur, unele dintre noi reuşesc. Necazul e că altele pur şi simplu nu sunt în stare."

"Cam ăsta e tiparul după care se desfăşoară viaţa mea:
Fac un pas înainte, merg mai departe, cad, mă ridic, încep să merg iar, mă împiedic şi cad iar în nas, mă ridic, continui să merg..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu