vineri, 5 noiembrie 2021

In Memoriam: Adrian Păunescu

Adrian Păunescu, poet, scriitor, critic literar, eseist, traducător, publicist şi om politic, organizator al Cenaclului „Flacăra”, s-a născut la 20 iulie 1943, în localitatea Copăceni (Bălţi - Basarabia), şi s-a stins la 5 noiembrie 2010, în Bucureşti, în urma unei îndelungate suferinţe.

Cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o la Bîrca (judeţul Dolj).

A absolvit Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Deoarece tatăl său a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru „activităţi anti-comuniste”, Păunescu a fost nevoit să aştepte 3 ani până să se poată înscrie la facultate. A studiat Filologia, la Bucureşti.

Ca poet a debutat în 1960.

Din 1973 a condus revista „Flacăra”. A fost destituit în iulie 1985 (devenise incomod), sub pretextul scandalului legat de o busculadă iscată la concertul Cenaclului din Ploieşti.

La 17 septembrie 1973 a înfiinţat Cenaclul „Flacăra” (interzis în 16 iunie 1985), un adevărat fenomen de masă, cu care a susţinut spectacole de muzică şi poezie şi prin intermediul căruia a lansat o parte a celor mai cunoscute nume din muzica românească, dar şi poeţi sau alţi creatori.

Deoarece după Revoluţie nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei, a fondat: în 7 mai 1990 - Cenaclul „Totuşi iubirea” şi în toamna lui 1990 - revista „Totuşi iubirea”.

În 1999, pentru puţin timp, a condus şi ziarul „Sportul românesc” şi a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1.

A publicat peste 50 de cărţi, majoritatea volume de versuri.

Multe dintre poeziile sale au fost puse pe muzică, devenind foarte cunoscute şi îndrăgite de public.

În 2003, a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

I s-a acordat „Meritul academic” pentru creaţia literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române.

Liceul Teoretic din comuna Bârca îi poartă numele.

Există mai multe busturi ale poetului, în diverse locaţii: Slătioara (Vâlcea), Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, comuna Dumbrăveni (Suceava), Aleea Clasicilor din Chişinău.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu