vineri, 26 noiembrie 2021

In Memoriam: Cristina Stamate

Actriţa Cristina Stamate s-a născut în Bucureşti, la 8 februarie 1946, şi a trecut la cele veşnice la 27 noiembrie 2017, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.

Şi-ar fi dorit să ajungă avocat, dar, la 17 ani, a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (clasa profesorilor Alexandru Finţi şi Sanda Manu), pe care l-a absolvit în 1967.

În primul an de facultate a jucat în „Unchiul Vanea”, în al doilea  - în „(Before) Breakfast”, iar la examenul de diplomă – în „Coana Chiriţa”.

A fost repartizată pentru un stagiu de doi ani la Teatrul Dramatic din Arad, după care a revenit în Bucureşti, pentru a juca pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Primul spectacol în care a apărut la „Tănase” a fost „Birlic” (de fapt chiar o piesă de teatru), după care au urmat numeroase altele, cum ar fi: „Arca lui Nae şi Vasile”, „Bufonii regelui”, „Dai un ban, dar face”, „Idolul femeilor”, „Nimic despre papagali”, „Poftă bună lui Tănase”, „Revista revistelor”, „Te aştept diseară pe Lipscani”, „Ura... şi la gară!”, „Vara nu-i ca iarna”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”, „Comedie pe Titanic”, „O seară la Revistă”, „Scandal în paradis” etc.

A colaborat cu Teatrul Naţional de Televiziune („Evantaiul”, „Nu sunt Turnul Eiffel”) şi cu cel Radiofonic („Scene din viaţa lumii mari”, „Stăpânul tăcerii”), a jucat în numeroase scenete, cuplete, momente din programele de Revelion etc.

Filme în care a jucat: „Grăbeşte-te încet!”, „Secretul lui Bachus”.

A înfiinţat un club de teatru, unde le preda copiilor.

A scris un volum culinar şi cartea de eseuri „Femeia Hopa Mitică”.

A fost căsătorită timp de 11 ani cu actorul Dan Ivănescu.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu