miercuri, 14 iulie 2021

In Memoriam: Mădălina Manole

Mădălina Manole (nume real: Anca Magdalena Mircea, primul nume: Magdalena - Anca Manole), una dintre cele mai iubite artiste din România, s-a născut la 14 iulie 1967, în Vălenii de Munte (judeţul Prahova), şi a trecut la cele veşnice la 14 iulie 2010, în locuinţa sa din localitatea Otopeni (judeţul Ilfov).

Pasiunea pentru domeniul artistic a moştenit-o de la mama sa, care cânta muzică populară.

În copilărie, dornică să înveţe chitara, Mădălina a luat lecţii de la Ana Tetelea Ionescu, o folk-istă din Ploieşti.

La 15 ani, a intrat în Cenaclul Tineretului Prahovean, condus pe atunci de poetul Lucian Avramescu.

În paralel cu activitatea artistică, a studiat la Liceul de Chimie din Ploieşti, a terminat Şcoala de controlori trafic aerian Băneasa şi chiar a lucrat câţiva ani în acest domeniu.

În adolescenţă, cu dorinţa de a se afirma, a format împreună cu Ştefania Ghiţă un duet - „Alfa şi Beta” - participând la spectacolele Cenaclului „Flacăra”.

De asemeni, Mădălina a fost cea mai tânără membră a Cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului”, colaborând şi cu Victor Socaciu, trupa Roşu şi Negru şi alţii.

Între 1982 - 1985, a urmat Şcoala Populară de Artă, având drept mentori pe Mihaela Runceanu şi Ionel Tudor.

Spre sfârşitul anilor ’80, compozitorul Dan Ştefănică i-a încredinţat piesa „Pentru noi nu poate fi alt cer” (care se află şi pe coloana sonoră a filmului „Nelu”), cu acest prilej, Mădălina interpretând şi primul rol într-un film.

În 1988 l-a cunoscut pe compozitorul Şerban Georgescu.

În acelaşi an, solista a apărut pe scena Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia, cu melodia „Un om sentimental”, primind o Menţiune.

În 1989, Mădălina a cântat la Festivalul de la Amara, unde a mai revenit de două ori.

Din 1990, a susţinut recitaluri în întreaga ţară, iar în 1991, melodia „Fată dragă”, compusă de Şerban Georgescu, a devenit un mare şlagăr şi, implicit, cartea de vizită a Mădălinei.

A semnat un contract de management cu „Electrecord” şi, tot în 1991, a lansat primul album de studio - „Fată dragă”, concomitent cu înfiinţarea fan-clubului ce va avea, din 1992, filiale în diverse regiuni ale României.

În aceeaşi perioadă, Mădălina a cântat pentru românii din SUA, Canada, Belgia, Germania, Austria şi Franţa.

În 1993, a lansat un nou album de studio - „Ei, şi ce?”, cu 8 piese, majoritatea semnate de Şerban Georgescu, care s-a bucurat din nou de un mare succes, solista fiind desemnată de către cei de la Radio Contact, drept „Cea mai bună artistă pop”.

În 1994, Mădălina şi Şerban s-au căsătorit, în ciuda diferenţei de vârstă şi a bârfelor care circulau.

În 1995, la Bucureşti, Mădălina a cântat în deschiderea concertului susţinut de Whigfield, iar în 1996 - în deschiderea formaţiei Los del Rio.

În 1997 a lansat albumul „Lină, lină... Mădălină” (cu melodii din repertoriul: Mariei Tănase, Mariei Lătăreţu, Ilenei Sărăroiu, Lucreţiei Ciobanu, Mioarei Velicu), devenind primul nume al muzicii pop româneşti care intră în catalogul unui mare producător muzical internaţional - Polygram Group şi prima artistă pop care are curajul să cânte folclor autentic, într-un mod original, cu orchestră de muzică populară.

Tot în 1997, alături de Octavian Ursulescu, a prezentat ediţia aniversară a Festivalului „Cerbul de Aur”.

1997 este şi anul în care a fost înfiinţată „Asociaţia Culturală Mădălina Manole”, ce avea caracter cultural şi umanitar, artista participând la foarte multe emisiuni radio-tv şi spectacole ale marilor impresari.

Concernul internaţional „Procter & Gamble” a ales-o pentru a-i folosi imaginea la lansarea în România a unui produs cosmetic, de aici provenind şi sintagma „fata cu părul de foc”, aşa cum a fost numită Mădălina de-atunci.

În 2000, la Premiile Radio România şi Premiile Industriei Muzicale din România, a obţinut distincţii pentru cea mai bună interpretă pop şi cea mai bună voce feminină a anului.

În acelaşi an, Radio România Actualităţi a apreciat materialul „Dulce de tot” ca fiind cel mai bun album pop.

A urmat divorţul Mădălinei de Şerban Georgescu. Ulterior, la 8 iunie 2009, a adus pe lume un băieţel, iar în luna octombrie 2009 - s-a recăsătorit.

La 19 februarie 2010, Mădălina a lansat cel de-al nouălea album din carieră - „O 9 Mădălina Manole”.

Din păcate, stresul, oboseala şi probabil alte probleme personale şi-au pus amprenta asupra vieţii interpretei. În ziua în care împlinea 43 de ani, a fost găsită decedată, în propria casă.

A fost înmormântată în Cimitirul din Ploieşti.

În urma Mădălinei, au rămas zeci de şlagăre, pe care, chiar şi astăzi, cei ce au iubit-o şi au crescut cu muzica ei, încă le fredonează.

Autor: Pe o aripă de cânt

Un comentariu: