marți, 6 iulie 2021

La mulţi ani, Anastasia Lazariuc!

Anastasia Lazariuc, una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite interprete de muzică uşoară de pe cele două maluri ale Prutului, s-a născut la Băcioi (Chişinău), la 6 iulie 1953.

A urmat Şcoala muzicală profesională „Ştefan Neaga” din Chişinău, secţia Dirijat coral, iar în 1982 a absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” - Facultatea de Regie.

S-a lansat cu piesele lui Ion Aldea - Teodorovici: „Până la lacrimi mi-e dragă viaţa”, „Seară albastră” şi „Fuga, fuga”.

În 1972 a devenit solistă a formaţiei „Sonor”, cu care a întreprins turnee în URSS şi în alte state.

În 1973 a câştigat Premiul al II-lea la Festivalul Cântecului din Lituania.

Între 1975 - 1977 a fost angajată ca solistă a Filarmonicii din Cernăuţi, înlocuind-o pe interpreta Sofia Rotaru.

În 1977 a devenit solista Orchestrei Radiodifuziunii din Chişinău, pentru 16 ani.

A mers în turnee în SUA, Cambodgia, India, Germania, Belgia, Canada etc şi a colaborat frecvent cu Televiziunea din Moscova.

În 1979 a fost laureată a Concursului Internaţional „Garoafa roşie” de la Soci şi a Concursului televizat „Cu cântecul prin viaţă” - de la Moscova.

În 1982 a primit titlul de „Artistă Emerită a Republicii Moldova”.

În 1989, la Chişinău avea loc un spectacol dedicat compozitorului Eugen Doga, prilej cu care Anastasia a făcut cunoştinţă cu o echipă artistică din România, astfel luând naştere ideea unor turnee comune. Este momentul în care a început colaborarea cu Mihai Constantinescu.

În octombrie 1989 a cântat în România, iar în anul următor a susţinut un recital pe scena Festivalului de la Mamaia.

În 1992 s-a stabilit în România.

De-a lungul carierei a lansat mai multe materiale discografice şi majoritatea melodiilor pe care le-a interpretat - în urma colaborării cu mari compozitori şi textieri - au ajuns şlagăre.

A fost căsătorită şi are doi copii.

Autor: Pe o aripă de cânt

Un comentariu: