joi, 15 iulie 2021

La mulţi ani, Ana Ciontea!

Actriţa Ana Ciontea s-a născut la Hunedoara, la 15 iulie 1959.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (promoţia 1982, clasa Ion Cojar şi Marin Moraru).

A fost repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

A colaborat cu Teatrul Mic şi Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, precum şi cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

A debutat în film în 1982, în producţia „Concurs”, după care a urmat - în 1983 - drama „Întoarcerea din iad”.

Alte roluri în filme: „Sezonul pescăruşilor”, „Primăvara bobocilor”, „Umbrele soarelui”, „Luminile din larg”, „Pădureanca”, „Sanda”, „Şoapte de amor”, „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, „Ciocârlia”, „Un gout de sel”, „Undeva la Palilula”, „Sthorzina”, „SieraNevada”, „Charleston”, „Comrade Detective”, „2”, „Retur”, „În iarnă” etc.

A făcut parte şi din distribuţia serialului „Aniela”.

S-a stabilit în Franţa, unde colaborează cu Silviu Purcărete și Tompa Gabor la Théâtre de L'Union din Limoges și este cadru didactic la Académie théâtrale de l'Union Limoges, Compania şi şcoala de teatru „Actea”, Caen, Lycée Gay-Lussac, Limoges, clasele de teatru.

În 2009 a revenit în România şi a început colaborarea cu Teatrul Naţional din Bucureşti, în piese precum: „Un duel”, „ O trilogie antică - Electra”, „Cine are nevoie de teatru?”, „Livada de vişini”, „Romelo şi Julieta”, „Vrăjitoarele din Salem”, „Roberto Zucco”, „Tartuffe”, „Avalanşa”, „MacBeth”, „Două loturi”, „Revizorul”, „Hoţi”, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, „Umbre”, „Regele moare”, „Viforul”.

A câştigat mai multe premii pentru interpretare.

La Gala Premiilor UNITER, a fost distinsă de trei ori la categoria „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar”.

La Gala Premiilor Gopo - 2017, a primit un premiu pentru rolul din filmul „SieraNevada”.

Este căsătorită cu actorul Paul Chiribuţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu