joi, 8 iulie 2021

La mulţi ani, Daniel Iordăchioaie!

Daniel Iordăchioaie, interpret, compozitor şi textier, s-a născut la 9 iulie 1968, în localitatea Ştefăneşti (judeţul Argeş).

Şi-a petrecut copilăria la Paşcani, unde, de la 5 ani, a început lecţiile de chitară, iar mai târziu a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă.

A debutat în 1980, în formaţia „Gramofon”.

În 1987 a participat la Festivalul de la Mamaia şi, în acelaşi an, a apărut pe un material discografic, împreună cu interpreta Denise Roman.

A participat la diferite concursuri muzicale din ţară şi străinătate (1987 - „Intertalent”, Praga; 1989 - „Orda”, Praga; 1989 - Festivalul Tineretului şi Studenţilor, Coreea de Nord).

În 1989 a făcut mai multe turnee în Germania.

În 1992 a participat la concursul „Serbările primăverii”.

Între 1992 - 1993, a luat parte la turnee în Finlanda, Suedia, Norvegia.

În 1994 a fost angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti.

A scris melodii şi texte pentru diferiţi colegi, a lansat mai multe materiale discografice şi a prezentat o serie de emisiuni la TVR („Album duminical”, „Ba da, ba nu!”, „Seara porţilor deschise”, „Bucureştiul de altădată”, „Tip-top minitop”, „Prietenii lui Piticot”).

Dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, amintim: „Între noi e o stea”, „Mă-ntorc la tine, mare albastră”, „Dacă într-o zi mă vei iubi”, „Doar pentru noi”, „Seară frumoasă de vară”, „Moldovean Blues” etc.

A fost căsătorit timp de 14 ani şi are doi copii.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu