duminică, 11 iulie 2021

La mulţi ani, Mariana Buruiană!

Mariana Buruiană, îndrăgită actriţă de teatru şi film, traducătoare şi scriitoare, s-a născut la 11 iulie 1955, în Arad.

A urmat Liceul nr. 2 din Arad, apoi a studiat Actorie la I.A.T.C. Bucureşti.

A jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, după care, prin concurs, s-a transferat la Teatrul „Bulandra” din Capitală, în 1981.

În 1995 a demisionat de la „Bulandra”, pentru a putea colabora la piesa „Danaidele” (regia Silviu Purcărete), la Teatrul din Craiova.

A predat la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti.

După 1990 s-a retras din lumina reflectoarelor, dedicându-şi viaţa credinţei creştine.

A apărut în numeroase piese de teatru radiofonic: „Elita”, „Cumpăna amiezii”, „Dramă la vânătoare”, „Cel care se pedepseşte singur actor”, „Corupţie la Palatul de Justiţie”, „Jocul Sfântului Nicolae”, „Livada de vişini”, „Lotte la Weimar”, „Măsură pentru măsură”, „Mănăstirea din Parma”, „Mioriţa”, „O zi mai lungă decât veacul”, „Odiseea”, „Paul şi Virginia”, „Romanţioşii”, „Trenurile mele”, „Troilus şi Cresida”, „Truffaldino”, „Călătoria diletanţilor”.

A apărut în foarte multe piese de teatru: „Simple coincidenţe”, „Peer Gynt”, „Cei ce ne-au dat nume”, „Este vinovată Corina?”, „Avram Iancu”, „Romeo şi Julieta”, „Trei surori”, „Cuibul”, „Cei trei muşchetari”, „Suntem şi rămânem”, „Cum se numeau cei patru Beatles?”, „Program special LB”, „Îmblânzirea Scorpiei”, „D’ale Carnavalului”, „Poezia muzicii tinere. Programul I”, „Tartuffe”, Cabala bigoţilor”, „Amintiri”, „Gustul parvenirii”, „Linişte, ne privim în ochi”, „Passacaglia”, „Hamlet”, „Uriaşii munţilor”, „Privind în jur cu ochi fără lumină”, „Visul unei nopţi de vară”, „Mephisto”, „Victor sau copiii la putere”, „Danaidele”, „Enigma din testament (Cireşica)”, „Stâlpii societăţii”, „Astă-seară se improvizează”.

Filme în care a fost distribuită: „Patima”, „Ţapinarii”, „Melodii la Costineşti”, „Sfârşitul nopţii”, „Zacharius”, „Să mori rănit din dragoste de viaţă”, „Figuranţii”, „Hanul dintre dealuri”, „Drumeţ în calea lupilor”, „Domnişoara Christina”, serialele tv: „Lumini şi umbre”, „Ochii care nu se văd...”

Este autoarea cărţii: „Taina Mărturisirii”, apărută în 1998, şi, totodată, a semnat mai multe traduceri.

Autor: Pe o aripă de cânt

3 comentarii: