vineri, 23 iulie 2021

La mulţi ani, Vasile Iovu!

Vasile Iovu, celebru naist din Republica Moldova, s-a născut în localitatea Bardar, raionul Ialoveni, la 24 iulie 1950, într-o familie de ţărani, cu şase copii.

Dragostea pentru muzică a moştenit-o de la mama sa, care cânta foarte frumos.

A început studiile la şcoala medie din sat, iar între 1960 - 1967, a studiat flautul la Liceul „Ciprian Porumbescu”, de pe lângă Conservatorul de Stat.

Între 1967 – 1971, a urmat studii de flaut şi dirijat orchestră, la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chişinău.

În 1970 a început să activeze ca instrumentist în Orchestra de Muzică Populară „Folclor”.

De nai s-a apropiat după întâlnirea cu Gheorghe Zamfir, în 1971, la Vilnius, care l-a îndrumat în această direcţie.

Astfel, Vasile Iovu a devenit primul naist profesionist din Basarabia şi primul profesor în clasa de nai a Academiei de Muzică.

Din 1973 este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (Catedra Instrumente Populare).

Din 1992 este organizator şi conducător artistic al Ansamblului „Vasile Iovu”.

În prezent, interpretează la nai melodii din muzica populară, simfonică, de cameră sau uşoară, concertând pe scenele din Republică, precum şi pe mari scene ale lumii (SUA, Insulele Filipine, Nepal, Austria, Elveţia, India, Anglia, Franţa, Japonia, China, Australia, Germania, România etc).

A editat cărţile: „Melodii şi jocuri pentru nai” şi „Metode de nai”.

A colaborat cu Orchestrele: „Lăutarii”, „Mugurel”, Orchestra Simfonică de Stat din Moscova, Orchestra Simfonică şi Jazz din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică a Radio - Televiziunii Naţionale Moldova; Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” Bucureşti.

În 1974 a fost laureat (Premiul I) al Concursului artiştilor de estradă de la Moscova, 1978 - laureat al Festivalului Mondial al Studenţilor şi Tineretului (Havana); în 1980 a primit titlul de „Artist Emerit al Republicii Moldova”, în 1989 - pe cel de „Artist al Poporului”, 1992 - Medalia „Meritul Civic”; 2000 - Profesor Universitar şi Premiul Naţional, Medalia „Ordinul Republicii”.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu