sâmbătă, 2 octombrie 2021

La mulţi ani, Adrian Daminescu!

Adrian Constantin Daminescu, unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi şi compozitori români, s-a născut în Timişoara, la 2 octombrie 1956, într-o familie de artişti: tatăl - Constantin - fiind compozitor şi dirijor, iar mama - Aznif Elisabeta (de origine armeană) - soprană.

Şi-a petrecut copilăria la Constanţa, unde familia s-a mutat după ce tatăl a fost transferat în oraşul de la malul mării.

La vârsta de 4 ani, tatăl i-a cumpărat o vioară, dar atenţia micului Adrian s-a îndreptat către pian, studiind acest instrument până la 12 ani, abordând apoi, pentru 16 ani, violoncelul.

La 9 ani a participat la emisiunea „Dialog la distanţă”, realizată de Adrian Păunescu, interpretând celebra canţonetă „Mama”.

A urmat clasele gimnaziale în cadrul Liceului de Muzică din Constanţa, iar vacanţele şi le petrecea la bunici, în Timişoara şi Bucureşti.

A devenit un pasionat al pescuitului şi al artei gătitului.

În 1970, la sugestia tatălui, s-a înscris la Liceul de Muzică din Timişoara.

În 1972 a debutat în calitate de violoncelist, percuţionist şi solist vocal în grupul „Promuzica”, alături de care va cânta timp de doi ani.

A înfiinţat apoi, alături de Octavian Peagu, propriul grup de folk progresiv - „Helicoidal”, care, la Festivalul „Primăvara baladelor” (1975) - a obţinut Premiul de Popularitate.

În ultimii doi ani de liceu (1975 - 1977) a studiat Canto la Bucureşti, împreună cu profesoara Georgeta Stoleriu, după care a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” (Secţia Canto).

După bacalaureat, şi-a făcut şi debutul scenic la Opera din Constanţa, sub bagheta tatălui, interpretând - în spectacolele estivale - rolul „Eisenstein” din „Liliacul” şi „Papacoda” din „O noapte în Veneţia” (în limba germană ambele).

În timpul facultăţii, alături de Mircea şi Adrian Romcescu, a înfiinţat formaţia „Basorelief”, iar în 1980 - grupul rock „Blitz”.

În 1983 a devenit solist al trupei „Columna”, alături de care va rămâne până în 1990, când a plecat la Londra.

În acelaşi an s-a căsătorit cu Francis Suzane Wocker şi, tot în Anglia, participa la emisiuni tv care abordau evenimentele din România.

În 1992, după divorţ, a revenit în ţară.

În decembrie 1997, în urma unei relaţii, s-a născut fiica lui - Ana Elisabeta.

Adrian Daminescu începe să compună tot mai mult (din această perioadă datează şi celebra melodie „România”), finalizând primul său album în 1995 - „Bucăţi din mine”.

Din a doua parte a anilor ’90, după moartea mamei, s-a retras în studio şi a compus în special muzică de film („Întoarcerea prinţului dragon”, alte coloane sonore pentru case de film din străinătate), trecând pe locul al doilea cariera de solist.

În 2005 a cunoscut-o pe Dana, actuala soţie, şi s-a întors la viaţa artistică, fiind prezent pe scenă, în diverse spectacole şi emisiuni tv.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu