marți, 19 octombrie 2021

La mulţi ani, Mioara Velicu!

Mioara Velicu, îndrăgita interpretă de muzică populară care a încântat atâtea generaţii cu cântecele sale, s-a născut la 19 octombrie 1944, în satul Ireasca (pe atunci în judeţul Tecuci, acum Galaţi), într-o familie cu şapte fraţi.

Talentul şi dragostea pentru folclor le-a moştenit din familie, mama sa fiind una dintre cântăreţele cunoscute din zonă. De la ea a primit, pe lângă multe cântece, credinţa în Dumnezeu, omenia, cei şapte ani de acasă şi respectul pentru cei de alături.

Cariera artistică a început-o în anul 1963, alături de Ansamblul Folcloric „Rapsodia Dunării” din Galaţi.

După un an, a început colaborarea cu Orchestra „Trandafir de la Moldova”, din Vaslui, a cărei solistă va fi până în 1980 şi împreună cu care va face numeroase turnee.

Între 1980 - 1996, a făcut parte din Ansamblul „Ciocârlia” al Ministerului de Interne.

În decembrie 2019, pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, în faţa a mii de oameni care au cântat alături de ea şi au aplaudat-o minute în şir, Mioara Velicu a primit Trofeul „Potcoava de Aur”, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga carieră.

A fost căsătorită cu fostul campion olimpic şi mondial de lupte greco-romane, Nicolae Martinescu (decedat în 2013) şi are o fată.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu