Marian Nistor, cunoscut interpret, compozitor şi textier de muzică uşoară, s-a născut în Bucureşti, la 4 octombrie 1943.
A urmat Şcoala Specială de Muzică nr. 1 şi Liceul de Artă „Dinu Lipatti”.
În timpul stagiului militar, a cântat atât ca solist instrumentist, cât şi cu formaţia de chitarişti. În acea perioadă, Marian Nistor a luat două premii cântând cu naiul la Festivalul Naţional de Muzică Populară al Armatelor.
În 1963 a înfiinţat formaţia „Stelele 23”, denumită apoi „Portativ”.
După ce a fost descoperită de Margareta Pâslaru, trupa a mers la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, schimbându-şi numele în Savoy (după sala cu aceeaşi denumire, de la teatru), colaborând cu Ansamblul UTC şi lansându-se cu prelucrări din folclor.
Ani la rând, Savoy - una dintre cele mai longevive formaţii româneşti, s-a bucurat de un mare succes, susţinând peste 10.000 de concerte în ţară (alături de artişti cunoscuţi: Angela Similea, Margareta Pâslaru, Mirabela Dauer, Marina Voica, Dan Spătaru, Cornel Constantiniu, Corina Chiriac etc) şi având peste un milion de discuri vândute.
Formaţia a obţinut, de-a lungul timpului, şi o serie de premii internaţionale: 1973 - Berlin - Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor; 1985 - Moscova, 1986 - Germania.
Piesa „Domnişoară” a ajuns în topul realizat de BBC, staţionând pe primul loc timp de patru săptămâni consecutiv, la fel ca şi în Suedia.
Melodia „Frunza mea albastră”, cântată alături de Mirabela Dauer, s-a numărat printre piesele finaliste ale clasamentului „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, realizat de postul România Actualităţi.
În vechea formulă, Savoy şi-a încetat existenţa în 1992, dar Marian Nistor şi actuala soţie, Dorina Paraschiv Nistor, au continuat să cânte sub acest nume.
În 2011, Marian Nistor a primit titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Stolnici”.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu