joi, 7 octombrie 2021

In Memoriam: Ionel Budişteanu

Ionel Budişteanu (nume real: Naie Ion Voicu), celebru violonist, orchestrator, compozitor şi dirijor de muzică populară românească, s-a născut la 8 octombrie 1919, într-o cunoscută familie de lăutari, şi s-a stins la 30 octombrie 1991, fiind înmormântat la Cimitiru Bellu.

A fost văr cu marele violonist Ion Voicu, iar tatăl său - Vasile Voicu - Budişteanu, un maestru al ţambalului, a cântat în orchestra condusă de Grigoraş Dinicu, la Expoziţiile Universale de la Paris şi New York.

Ionel Budişteanu a studiat - între 1933 - 1936 - la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Capitală, apoi, între 1936 - 1937, la Conservatorul particular de muzică „Pro Arte”, în aceeaşi perioadă fiind şi violonist în orchestra condusă de Victor Predescu, care susţinea concerte la Radio Bucureşti.

În 1938, la Sala Dalles, a concertat cu Orchestra „Pro Arte”, interpretând Concertul în Mi major pentru vioară şi orchestră de Bach, după care s-a îndreptat şi s-a dedicat muzicii populare, devenind cel mai mare dirijor de muzică lăutărească.

A fost violonist în orchestra lui Petrică Moţoi, apoi solist-violonist în Orchestra Ansamblului „Banu Mărăcine” din Bucureşti.

În 1949, la înmormântarea dirijorului Dinicu, Ionel Budişteanu a cântat ca solist „Hora Staccato”, împreună cu Orchestra „Barbu Lăutaru”, înfiinţată în acel an, pe lângă Institutul de Folclor.

Din 1954, Budişteanu a ajuns dirijor al acesteia (până în 1970), în paralel cu Nicu Stănescu, cu ocazia unui eveniment organizat la Ateneul Român.

Sub bagheta sa au cântat mari nume: Maria Lătăreţu, Gabi Luncă, Ioana Radu, Angela Moldovan, Ion Luican, Emil Gavriş etc.

În 1962, orchestra a susţinut spectacole în 56 de oraşe din 32 de state americane.

În 1969, Budişteanu a fost invitat să pună la punct Orchestra „Doina Oltului”, la Râmnicu Vâlcea.

Între 1970 - 1991, a fost dirijorul Ansamblului „Rapsodia Română”, alături de care a participat în zeci de turnee în întreaga lume, bucurându-se de un mare succes: URSS, Cipru, Franţa, Polonia, Bulgaria, Grecia, SUA, Japonia, Mongolia, Mexic, Israel, Argentina, Egipt, Anglia, Brazilia, China, Italia, Spania, Finlanda, Suedia, Elveţia, Norvegia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ceylon, India, Turcia, Iugoslavia, Birmania, Albania, Danemarca, Ungaria etc.

De-a lungul anilor, dirijorul a primit numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim:

- Premiul de Stat - clasa I;

- medalia „Ordinul Muncii” - clasa a III-a;

- titlul de „Artist Emerit al R.P.R.”;

- titlul de „Artist al Poporului”;

- Ordinul „Meritul Cultural” - clasa a II-a.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu