luni, 4 octombrie 2021

La mulţi ani, Matilda Pascal Cojocăriţa!

Îndrăgita interpretă de muzică populară - Matilda Pascal Cojocăriţa - s-a născut la 4 octombrie 1958, în localitatea Negreşti (judeţul Vaslui), într-o familie de oameni simpli, care mai aveau încă trei copii.

A moştenit talentul muzical de la bunicul său, cunoscut rapsod de la Huşi, şi a început să cânte încă din primii ani de şcoală.

A mers la Casa de Cultură din Negreşti, unde a făcut muzică populară, teatru, dans popular şi poezie, în ciuda faptului că profesorul de muzică de la şcoală i-a spus să nu are voce şi nu o primeşte să cânte la serbare.

A absolvit Liceul „Emil Racoviţă” din Iaşi şi, mai târziu, a urmat Facultatea de Muzică, precum şi un Master în cadrul Universităţii „Spiru Haret”.

După absolvirea liceului, s-a angajat la Combinatul de fire şi fibre sintetice din Iaşi şi s-a înscris în ansamblul artistic al fabricii, cântând folclor şi muzică uşoară, şi participând la dansuri populare.

În 1978 a obţinut Premiul Special al juriului în cadrul primului concurs la care a participat - Festivalul „Maria Tănase”, de la Craiova.

În 1979 a câştigat  titlul de „Miss România”, în cadrul unui concurs de frumuseţe care a avut loc la Costineşti.

În 1985 a câştigat Trofeul „Floarea din grădină” - o adevărată rampă de lansare pentru tinerele talente, iar în următorul an a lansat primul disc.

În prezent locuieşte în Bistriţa, împreună cu soţul - violonistul Ştefan Cigu, şi este director al Ansamblului Profesionist „Dor românesc”.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu