duminică, 3 octombrie 2021

La mulţi ani, Silvia Dumitrescu!

Interpreta de muzică uşoară - Silvia Dumitrescu - s-a născut în Bucureşti, la 3 octombrie 1959.

A început să studieze pianul de la 5 ani, fiind înscrisă la o secţie pentru preşcolari a Liceului de Muzică „George Enescu”. Între 1966 - 1976 a urmat cursurile acestui liceu, având pianul drept instrument principal de studiu.

În 1976 s-a transferat la Şcoala Centrală, absolvind-o în 1978, iar din 1982, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă (clasa Mihaelei Runceanu).

A absolvit un curs de Jazz în cadrul Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, iar în 2004 a finalizat Facultatea de Muzică (Secţia Pedagogie).

A debutat la Televiziunea Română, în martie 1984, în cadrul emisiunii - spectacol „Melodii de neuitat”, cu melodia „M-am supărat pe inima mea”.

În acelaşi an a participat la Concursul „Bucureşti” (Interpretare) şi la Festivalul de la Mamaia (Interpretare şi Creaţie).

La Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, în 1985, a obţinut Premiul I la Secţiunea Interpretare.

A participat şi la primele două ediţii ale Festivalului - Concurs de Muzică de Dans pentru Tineret de la Costineşti.

Au urmat turnee în fosta R.D. Germană şi în Turcia, iar melodia „Nu-mi pare rău” a intrat pe coloana sonoră a filmului „Al patrulea gard, lângă debarcader”.

În 1986, la „Mamaia”, a obţinut Diploma Specială a Juriului - Secţiunea Creaţie.

Între 1988 - 2011, a fost angajata Ansamblului „Tinerimea Română”.

În 1988 a mers în turneu în Bulgaria şi în fosta URSS, iar în 1989 a ajuns din nou în URSS, dar şi în Coreea de Nord, la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor.

La cea de-a treia participare la Festivalul de la Costineşti, a primit Premiul I pentru piesa „Dansul”.

În 1990, la Gala - concert „Interşlagăr” de la Moscova, a obţinut Premiul de Popularitate cu melodiile „Dacă vei pierde dragostea mea” şi „M-am supărat, iubirea mea”, compuse de Marcel Dragomir, apoi a întreprins un turneu în Italia şi a participat la Festivalul „Mamaia”, obţinând Premiul pentru Debut Componistic.

În toamnă a apărut, la „Electrecord”, primul său album - „Cred în tine”, cu melodii scrise de Adrian Enescu şi Doru Căplescu.

În 1991 a mers într-un turneu în Olanda, iar la Gala Premiilor „Tineretul liber”, i s-a înmânat Premiul „Solista anului 1990”.

În 1994, la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov, a susţinut un recital, iar în următorul an, a câştigat Premiul I la Secţiunea Videoclip şi Premiul III la Secţiunea Discografie.

A mai avut şi alte participări la Festivalul de la Mamaia, la Eurovision, şi a mai cântat în turnee peste hotare (Olanda, Germania, SUA etc).

A colaborat cu diverşi compozitori (Adrian Enescu, Doru Căplescu, Marius Ţeicu, Florin Ochescu, Virgil Popescu, Dani Constantin, Dumitru Lupu, Petre Găluşanu, George Grigoriu etc), a lansat mai multe materiale discografice şi unele dintre melodiile interpretate au ajuns şlagăre: „Nu-mi pare rău”, „Cred în tine”, „Noi am ales”, „Miracol infinit”, „Dansul”, „Lumea mea” etc.

În 2019, la Premiile de Excelenţă Radar de Media, i s-a înmânat Premiul de Excelenţă pentru cei 35 de ani de activitate muzicală.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu