Gabriel Dumitru, reprezentant al tinerei generaţii de interpreţi de muzică populară, s-a născut în Piteşti, la 4 octombrie 1990.
A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Piteşti, după care a studiat Comunicare şi Relaţii Publice la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” şi Pedagogie Muzicală la Universitatea Naţională de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
Provine dintr-o familie în care sunt mai mulţi preoţi şi, în ciuda faptului că toţi se aşteptau să urmeze şi el acest drum, Gabriel a ales muzica.
Profesorii din liceu considerau că nu are destule aptitudini, aşa că nu i-au acordat prea multă atenţie. Prin urmare, tânărul a mers singur la festivaluri şi concursuri de folclor, iar după ce a început să obţină diverse premii, cadrele didactice au început să-l trimită la olimpiadele şcolare de interpretare.
În 2009, după absolvirea liceului, a participat la Festivalul Internaţional „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” (Brăila), iar Elise Stan a fost cea care l-a remarcat.
I l-a recomandat lui Benone Sinulescu (care l-a luat la concertul său aniversar de la Sala Palatului, în emisiuni, turnee în ţară şi în străinătate şi i-a permis să-i folosească repertoriul) şi tot ea l-a ajutat să intre în Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”.
De acolo a început cu adevărat călătoria lui Gabriel Dumitru pe drumul muzicii populare.
Primul cântec cu care a debutat a fost „Bună seara, mândră bună!”, după care a primit de la B. Sinulescu melodia „Dorul mândrei de n-ar fi”.
În palmares a adunat peste 70 de premii la diferite concursuri, cele mai apropiate de sufletul său fiind marile premii obţinute la festivalurile: „In Memoriam Aurelia Fătu Răduţu” - Bocşa, „Florile Ceahlăului” - Piatra Neamţ, „Pe marginea Dunării” - Giurgiu, „Rapsodia românească” etc.
Consideră că un moment important al carierei sale l-a reprezentat participarea la Festivalul Internaţional „Nicolae Sulac” de la Chişinău, unde a cântat alături de Orchestra „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, fiind ovaţionat de întreaga sală.
Autor: Pe o aripă de cânt
Felicitari Gabriel si mult, mult succes iti urez pe drumul pe care ai pornit al cantecului popular!
RăspundețiȘtergereO voce calda, fina si suava, care iti incanta si alina sufletul tuturor celor ce il asculta!
LA MULTI, MULTI ANI SANATOSI, FRUMOSI SI BINECUVANTATI CU BUCURII SI IMPLINIRI!