luni, 4 octombrie 2021

La mulţi ani, Gabriel Dumitru!

Gabriel Dumitru, reprezentant al tinerei generaţii de interpreţi de muzică populară, s-a născut în Piteşti, la 4 octombrie 1990.

A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Piteşti, după care a studiat Comunicare şi Relaţii Publice la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” şi Pedagogie Muzicală la Universitatea Naţională de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

Provine dintr-o familie în care sunt mai mulţi preoţi şi, în ciuda faptului că toţi se aşteptau să urmeze şi el acest drum, Gabriel a ales muzica.

Profesorii din liceu considerau că nu are destule aptitudini, aşa că nu i-au acordat prea multă atenţie. Prin urmare, tânărul a mers singur la festivaluri şi concursuri de folclor, iar după ce a început să obţină diverse premii, cadrele didactice au început să-l trimită la olimpiadele şcolare de interpretare.

În 2009, după absolvirea liceului, a participat la Festivalul Internaţional „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” (Brăila), iar Elise Stan a fost cea care l-a remarcat.

I l-a recomandat lui Benone Sinulescu (care l-a luat la concertul său aniversar de la Sala Palatului, în emisiuni, turnee în ţară şi în străinătate şi i-a permis să-i folosească repertoriul) şi tot ea l-a ajutat să intre în Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”.

De acolo a început cu adevărat călătoria lui Gabriel Dumitru pe drumul muzicii populare.

Primul cântec cu care a debutat a fost „Bună seara, mândră bună!”, după care a primit de la B. Sinulescu melodia „Dorul mândrei de n-ar fi”.

În palmares a adunat peste 70 de premii la diferite concursuri, cele mai apropiate de sufletul său fiind marile premii obţinute la festivalurile: „In Memoriam Aurelia Fătu Răduţu” - Bocşa, „Florile Ceahlăului” - Piatra Neamţ, „Pe marginea Dunării” - Giurgiu, „Rapsodia românească” etc.

Consideră că un moment important al carierei sale l-a reprezentat participarea la Festivalul Internaţional „Nicolae Sulac” de la Chişinău, unde a cântat alături de Orchestra „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, fiind ovaţionat de întreaga sală.

Autor: Pe o aripă de cânt

Un comentariu:

  1. Felicitari Gabriel si mult, mult succes iti urez pe drumul pe care ai pornit al cantecului popular!
    O voce calda, fina si suava, care iti incanta si alina sufletul tuturor celor ce il asculta!
    LA MULTI, MULTI ANI SANATOSI, FRUMOSI SI BINECUVANTATI CU BUCURII SI IMPLINIRI!

    RăspundețiȘtergere