marți, 19 octombrie 2021

In Memoriam: Liviu Vasilică

Liviu Vasilică, unul dintre cei mai mari artişti ai muzicii populare româneşti, s-a născut la 2 iulie 1950, în localitatea Plosca (judeţul Teleorman), şi s-a stins la 19 octombrie 2004, în Bucureşti, în urma unei grele suferinţe.

A venit pe lume într-o familie de intelectuali: tatăl era director de şcoală, iar mama - profesoară.

De mic copil a fost fascinat de vocea Mariei Tănase, pe care o asculta cu mare atenţie la radio, iar la şcoala generală s-a ocupat de dansuri populare.

Primele cântece le-a învăţat de la rapsodul teleormănean, Gogu Ivaşcu.

A urmat Facultatea de Medicină şi a fost - de profesie - medic pediatru.

Activitatea artistică a început-o în timpul studenţiei, atunci când a ocupat primul loc la toate etapele naţionale ale Festivalurilor Artei Studenţeşti, pentru originalitatea repertoriului şi a stilului de interpretare.

Debutul a avut loc în cadrul emisiunii tv „Tezaur folcloric”, readucând în faţa publicului cântecul bărbătesc de grup, foarte cunoscut în zona natală, şi costumul tradiţional teleormănean.

Primele înregistrări le-a făcut la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”.

În anul 1987 a înfiinţat celebrul Grup „Teleormanul”, cu care a susţinut numeroase recitaluri, iar după 1990, a reînfiinţat Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Burnasul” din Alexandria, dorind ca prin acesta să lase moştenire urmaşilor valorile culturale şi tradiţiile specifice meleagurilor natale.

Liviu Vasilică era adeptul păstrării autenticităţii portului popular tradiţional, a melodiilor şi textelor pe care le culegea, în general, de la ţărani. A fost un mare colecţionar de costume populare autentice, reuşind, în numai câţiva ani, să realizeze o bogată colecţie, care se află, în prezent, în patrimoniul Ansamblului „Burnasul”.

Dintre cele mai cunoscute melodii din repertoriul său, amintim: „Arză-te-ar focul de dor”, „Aș muri, dar nu acuma”, „Bună seara, mândră bună”, „Codrule cu frunză multă”, „Dunăre, Dunăre”, „Fir-ai să fii tu de murg”, „Gheorghiță cu păr frezat”, „Hai, hai cu trăsioara”, „Mărgărit îmbobocit”, „Mărine, la nunta ta”, „Pe la noi, pe Teleorman”, „Sui la deal, cobor la vale”.

A fost căsătorit cu Florina Vasilică, timp de 23 de ani, şi împreună au avut patru copii: Svetlana, Valentin, Florin (cel care duce mai departe moştenirea tatălui său) şi Livia.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu