Ion Paladi, reprezentant de seamă al tinerei generaţii, unul dintre cei mai valoroşi şi iubiţi interpreţi de muzică populară din Republica Moldova, s-a născut la 10 octombrie 1984, în satul Chişcăreni (raionul Sîngerei).
De mic copil a îndrăgit muzica populară (moştenind de la părinţii săi dragostea pentru folclor), către care şi-a îndreptat atenţia încă din timpul şcolii, activând în cadrul unui cerc de creaţie muzicală.
A cântat apoi în Corala „Gloria”, alături de care a susţinut spectacole în Spania, Franţa, Polonia, Elveţia.
În perioada anilor 2000 - 2004, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ştefan Neaga”, iar între 2004 - 2008, a urmat cursurile Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, specializându-se în „Dirijat cor academic”.
În 2004 a lansat primul album din carieră - „De la inimă la lume”.
În 2007, alături de maestrul Nicolae Botgros şi Orchestra Naţională de Muzică Populară „Lăutarii”, a scos pe piaţă albumul „Bine-i şade mesei mele”.
La 3 martie 2009, acompaniat tot de Orchestra „Lăutarii”, a susţinut primul spectacol solo - „Pe mine mă cheamă Ion”.
În perioada 2012 - 2013, a pus bazele amplului proiect „Dorul Basarabiei”, prin intermediul căruia, Ion Paladi şi „Lăutarii” susţin grandioase spectacole de muzică populară, care se bucură de un imens succes.
Alături de invitaţii lor speciali, atât din Republica Moldova, cât şi din România, au dus „Dorul Basarabiei” pe scenele din Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Paris, Madrid, Lisabona, Londra, Dublin, Atena, dar şi din America sau Canada.
Un alt proiect măreţ îl reprezintă turneul „La fraţi nu se pun hotare”, care, la fel, a ajuns în mai multe oraşe din România, dar şi în străinătate.
În 2009, lui Ion Paladi i s-a înmânat Diploma pentru creativitate, măiestrie profesională şi prezenţă constantă în Topul celor 10, în cadrul spectacolului „Potcoava de Aur”, organizat de postul de radio Noroc, din Chişinău.
În acelaşi an, a primit şi titlul onorific de „Artist Emerit” din partea Preşedinţiei Republicii Moldova.
Este „Cetăţean de Onoare” al mai multor localităţi (Vorona, Corlăţeni, George Enescu etc).
Bucurându-se de sute de mii de abonaţi şi de zeci de milioane de vizualizări ale materialelor video postate pe contul său oficial, Ion Paladi a primit de la YouTube, în 2019, premiul „Butonul de argint”.
Repertoriul său cuprinde numeroase cântece care au ajuns la sufletul publicului: „Dorul Basarabiei”, „România mea frumoasă”, „La fraţi nu se pun hotare”, „Măicuţa-i cântec şi iubire”, „Numai tu, cucule, ştii”, „La fântâna lui Gheorghiţă”, „Bună vreme, bun găsit”, „Din lume când vin acasă”, „Sârba asta-i cu noroc”, „Zii, dobaş, aşa!”, „Mama mea, icoană sfântă”, „Bunicii cu vocea caldă”, „Tata-i stâlpul şi puterea”, „Foaie verde şi-un chiper”,, „Să ne cânte o vioară”, „Cine mă strigă Ion”, „Bine-i şade mesei mele”, „La mulţi ani, mamă, îţi spunem!” „Bine-i că m-am însurat” şi multe altele.
Prezenţă constantă şi mult-aşteptată pe scenele de pe cele două maluri ale Prutului, Ion Paladi a susţinut numeroase concerte şi peste hotare, atât singur, cât şi alături de Orchestra „Lăutarii”, din a cărei componenţă face parte, în calitate de solist vocal.
Promovează valorile naţionale, simte şi trăieşte româneşte, duce peste tot în lume costumul tradiţional - pe care-l poartă cu mândrie - şi folclorul autentic, de calitate.
Decis să rămână fidel, până la sfârşitul vieţii, muzicii populare pe care o iubeşte şi o respectă din tot sufletul, Ion Paladi a înţeles că pentru a ajunge un artist de renume, pe lângă talentul primit de la Dumnezeu, este nevoie şi de extrem de multă muncă, de seriozitate şi sacrificii, la nevoie, pe lungul şi anevoiosul drum artistic.
Totodată, ştie că este necesară, ba chiar se impune şi colaborarea cu adevăraţi profesionişti, pe toate planurile, proiectele de succes realizate împreună cu marea familie a „Lăutarilor”, maestrul Nicolae Botgros, fiul acestuia - Corneliu, Vlad Costandoi şi casa de producţie „Sens Music”, regizorii - Oleg şi Ina Butnaru, textiera - Mariana Honceru, stând mărturie în acest sens.
În ciuda recunoaşterii şi aprecierilor de care se bucură în prezent, Ion Paladi a continuat să rămână acelaşi om simplu, modest, înzestrat cu mult bun simţ, care încearcă să-şi împartă viaţa, cât mai bine, între familia sa (soţia - Veronica şi fiul - Lucian) şi activitatea artistică, dorind să nu-şi dezamăgească niciodată publicul.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu