Aimée Iacobescu, una dintre cele mai mari actriţe ale României, s-a născut în localitatea Unguriu (judeţul Buzău), la data de 1 iulie 1946 – după cum apare în acte (dar pe 23 iunie 1946, în realitate, după cum singură a declarat într-un interviu), şi s-a stins la Bucureşti, la 27 martie 2018, în urma unei grele suferinţe.
A debutat în teatru la 16 ani, când a jucat în spectacolele „Alizuna” şi „Adam şi Eva”, după ce fusese remarcată de regizorul Sică Alexandrescu, la un festival şcolar de poezie.
Debutul în film s-a produs în 1966, în pelicula „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”.
În 1968 a absolvit - ca şefă de promoţie - Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”.
În timpul facultăţii a jucat în „Jocul adevărului”.
După absolvire, s-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a activat până în 2008.
Cele mai importante piese din distribuţia cărora a făcut parte, sunt: „Ulciorul sfărâmat” (Teatrul Naţional din Craiova), „Acolo, departe”, „Menajeria de sticlă”, „Troienele”, „Furtuna”, „Apus de soare”, „Richard al III-lea”, „Coana Chiriţa”, „Vlaicu Vodă”, „Titanic Vals”, „Marea”, „Regele şi cadavrul”, „Cinci femei de tranziţie” etc.
A jucat în zeci de filme, cele mai cunoscute fiind: „De-aș fi... Harap Alb”, „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Săptămâna nebunilor” (în ultimele trei interpretând rolul domniței Ralu, cu care publicul a identificat-o), „Cu mâinile curate”, „Nu filmăm să ne-amuzăm”, „Osânda”, „Revanșa”, „Ultima noapte de dragoste”, „Dumbrava minunată”, „Cuibul de viespi”, „Detectiv fără voie” etc.
A primit titlul de Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar în 2004 a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu