miercuri, 31 martie 2021

La mulţi ani, Eva Kiss!

Îndrăgita interpretă de muzică uşoară – Eva Kiss – s-a născut la Bucureşti, la 31 martie 1953.

După ce tatăl moare (pe când Eva avea doar 7 ani), familia se mută la Târgu Mureş.

Aici, a intrat în Ansamblul pionierilor, la grupa de dansuri populare.

Eva Kiss a debutat în 1967, în cadrul emisiunii „Dialog la distanţă”, după care a participat la diverse concursuri muzicale pentru amatori, obţinând mai multe premii I.

În 1970, la Festivalul Naţional al Artei Studenţeşti, primeşte Premiul al III-lea.

În 1973 a trecut de primele două etape ale emisiunii – concurs „Steaua fără nume”.

În acelaşi an, a participat la Festivalul de la Mamaia, cu melodiile „O ramură spre cer” şi „Cântec”, apoi a plecat într-un turneu în Cuba.

În 1975 s-a angajat la Teatrul „Constantin Tănase”.

În 1979 a participat la Festivalul Internaţional „Orfeul de Aur” din Bulgaria (obţinând „Premiul pentru cea mai bună interpretare”), iar în următorul an, la „World Popular Song Festival”, în Japonia.

În 1981 a susţinut un turneu alături de orchestra „RC’Band”, condusă de Radu Constantin, cel care, în 1984, i-a devenit soţ.

După o perioadă în care a fost nevoită să cânte în diferite localuri celebre din Bucureşti şi de pe Litoral, Eva Kiss s-a stabilit în Danemarca, în 1990, acolo unde soţul ei plecase cu doi ani în urmă.

Dintre celebrele melodii pe care le-a interpretat, amintim: „Tăcutele iubiri”, „Puterea dragostei”, „Farmecul mării”, „Anotimpul speranţelor”, „Copilul meu”, „Acele veri ale iubirii” etc.

Alte premii:

- 1973 – Premiul Radioteleviziunii Române şi Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Festivalul de la Mamaia;

- 1985 – Premiul Criticii Muzicale – Festivalul de la Mamaia;

- 1986 – Premiul al III-lea – Festivalul de la Mamaia (Secţiunea Creaţie, melodia „Tăcutele iubiri”).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu