marți, 30 martie 2021

La mulţi ani, Céline Dion!

Céline Marie Claudette Dion – supranumită „Regina Muzicii Pop” – a venit pe lume la 30 martie 1968, în Provincia Quebec (Repentigny) din Canada.

A fost al paisprezecelea copil (cel mai mic) al unei familii numeroase, care se confrunta cu multe lipsuri.

La 12 ani, împreună cu mama şi un frate, a compus prima piesă – „Ce n’etait qu’un reve”, pe care a decis să i-o trimită lui René Angélil, al cărui nume îl descoperise pe coperta unui album semnat Ginette Reno. Impresionat de vocea copilei, acesta şi-a propus să o transforme într-un star. Şi-a ipotecat casa, cu banii obţinuţi finanţând editarea primului ei album - „La voix du bon Dieu”, care a ocupat primul loc într-un clasament local.

În 1982, Céline a câştigat Premiul pentru „Cel mai bun interpret” şi „Medalia de Aur” pentru „Cel mai bun cântec” („Tellement j’ai d’amour pour toi”) la Concursul „Yamaha World Popular Song Festival” (Tokyo).

În următorul an, a devenit prima artistă canadiană care a obţinut „Discul de Aur” în Franţa, pentru cel mai vândut cântec – „D’amour ou d’amitie” şi, totodată, i s-au acordat mai multe distincţii la Gala Premiilor „Felix Awards”.

A reprezentat Elveţia la Concursul „Eurovision”, pe care l-a câştigat cu melodia „Ne partez pas sans moi”.

În 1986 a semnat un contract cu „Sony Records”.

În 1990 a lansat albumul în limba engleză – „Unison”, piesa „Where Does My Heart Beat Now” fiind primul single al artistei, care a ajuns pe locul 4 al „Billboard Hot 100”.

În ciuda diferenţei de vârstă dintre ei (26 de ani), Céline şi René au început să formeze un cuplu, iniţial ascuns de ochii publicului, ulterior relaţia concretizându-se într-o căsătorie care a avut loc în decembrie 1993.

Cel de-al treilea album în engleză al artistei – „The Colour of My Love” – dedicat lui René, a devenit cel mai de succes din cariera de până atunci.

În 1994 a lansat „A l’Olympia” – album live înregistrat într-unul din concertele de la Paris, iar în 1995 a venit cu o nouă surpriză – materialul „D’eux” – cel mai bine vândut album în franceză al tuturor timpurilor.

Mare succes a avut şi albumul „Falling into You”, din 1996 (care conţinea celebrele: „It’s All Coming Back to Me Now” şi „All By Myself”), continuat – în 1997 – cu „Let’s Talk About Love” (cu duetele „Tell Him”, „Immortality”, „I Hate You Then I Love You”, dar şi cu „My Heart Will Go On” sau „Think Twice”).

Au urmat:  în 1998 – „These Are Special Times” şi în 1999 – „All the Way... A Decade of Song”.

Albumele în engleză şi franceză lansate în anii ’90 s-au vândut în zeci de milioane de exemplare, aducându-i popularitatea atât pe continentul american, cât şi în Europa sau Asia.

În 1999, după ce soţul a fost diagnosticat cu cancer, Céline s-a retras din activitate, alegând să petreacă mai mult timp alături de familie.

Pauza a durat până în 2002, când a semnat un contract (iniţial pentru 3 ani, extins apoi la 5 ani) prin care se angaja să apară de 5 ori pe săptămână în spectacolele unuia dintre cele mai cunoscute hoteluri din Las Vegas – „Caesar’s Palace”.

În 2007 a pornit în turneul mondial de promovare a albumului „Taking Chances”, devenind una dintre cele mai de succes cântăreţe ale unui deceniu.

A mai lansat câteva albume foarte bine primite de public şi critici, după care, în 2015, s-a retras din nou din activitate, pentru a se ocupa de soţul său. Acesta s-a stins în ianuarie 2016.

Ulterior, a revenit pe scenă, lansând noi melodii şi susţinând concerte în întreaga lume.

Câteva dintre cele mai importante premii şi distincţii:

- 1998 - „Ordinul Naţional al Quebecului”;

- 1998 - „Ordinul Naţional Canadian pentru Realizări Deosebite pe Scena Internaţională a Muzicii Contemporane”;

- 1999 – a fost introdusă în „Canadian Broadcast Hall of Fame” şi a primit o stea pe „Aleea celebrităţilor canadiene”;

- 1999 – Premiu Grammy pentru „Cea mai bună interpretă de muzică pop”;

- 1999 - patru Premii Grammy pentru „My Heart Will Go On” – „Cântecul anului 1998”;

- 2004 - distincţia „Chopard Diamond Award” – pentru cea mai vândută interpretă a tuturor timpurilor (peste 175 milioane exemplare) - Gala „World Music Awards”;

- 2007 - „Sony BMG” anunţă că numărul albumelor vândute a depăşit 200 de milioane, iar în 2018 s-a zvonit că a trecut de 250 de milioane.

Autor: Pe o aripă de cânt

Foto: Google

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu