Alexei (sau Alexie) Mateevici, unul dintre cei mai importanţi scriitori români din Basarabia, preotul – poet care a cântat, cu multă dăruire, suferinţele şi năzuinţele moldovenilor, s-a născut la Căinari (Bender), la 27 martie 1888, şi s-a stins la Chişinău, în ziua de 24 august 1917.
A fost primul copil al preotului Mihail Mateevici, originar din zona Soroca, şi al Nadejdei Mateevici, fiică de protopop.
În 1893, familia se mută în satul Zaim, între Căuşeni şi Cimişlia, iar Alexei urmează şcoala primară.
În 1897, părinţii l-au înscris la Şcoala Teologică din Chişinău, pe care a absolvit-o cu „privilegii” (laude) în 1902.
Apoi, până în 1910, a urmat cursurile Seminarului Teologic, unde s-a împrietenit cu viitorul sculptor Alexandru Plămădeală.
În 1906, tatăl lui Alexei moare la numai 43 de ani.
În 1907, ziarul „Basarabia” publică poeziile lui Alexei Mateevici: „Ţăranii”, „Eu cânt”, „Ţara”, precum şi articolele „Sfântul Vasile – Anul Nou în obiceiurile moldovenilor basarabeni” şi „Din cântecele poporane ale Basarabiei”.
În următorul an, împreună cu alţi tineri, înfiinţează cercul „Deşteptarea”, care avea drept scop luminarea oamenilor, deşteptarea conştiinţei naţionale, lupta pentru dezrobire şi pentru Unire. Activitatea este suspendată după doi ani, din cauza înăspririi regimului.
Între 1910 - 1914, Alexei studiază la Academia Teologică din Kiev şi, în aceeaşi perioadă, face multe traduceri din literatura rusă clasică, studiază trecutul poporului său, publică studii şi articole în diverse publicaţii.
În 1914, se căsătoreşte cu Teodora Borisovna Novitschi, finalizează Academia, se întoarce la Chişinău şi, provizoriu, este numit profesor de limba greacă la seminar.
În 1915 ţine o cuvântare în faţa absolvenţilor seminarului, iar în 1916 este preot militar.
În vara lui 1917 scrie mai multe poezii, printre care: „Cântec de leagăn”, „Văd prăbuşirea”, „Basarabenilor”, „Unora, „Frunza nucului” etc.
La 17 iulie scrie celebra poezie „Limba noastră”, publicată în „Cuvânt moldovenesc” (care, din 1994, este imnul Republicii Moldova).
La 13 / 24 august se stinge la Spitalul nr. 1 din Chişinău, fiind bolnav de tifos, şi este înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu