marți, 30 martie 2021

In Memoriam: Vasilica Tastaman

Vasilica Tastaman, una dintre îndrăgitele actriţe ale României, în ciuda faptului că nu a absolvit studii de specialitate, s-a născut la 6 octombrie 1933, la Brăila, şi a trecut la cele veşnice la 30 martie 2003, la Bucureşti.

La 14 ani a rămas orfană, neavând pe nimeni apropiat care să o sprijine financiar, pentru a urma cursurile în domeniul actoriei.

Nety Enciu, care se ocupa de Conservatorul din Brăila, a ales-o dintr-un grup de elevi, şi Vasilica a învăţat dans clasic, poezie etc.

Pentru o perioadă a fost şi ucenică într-o fabrică de textile din oraş.

Debutul său a avut loc în 1949, pe scena din Brăila, după care a jucat la Teatrele Giuleşti (unde dormea pe nişte scaune, încălzindu-se cu un reşou) şi „Bulandra” (unde a dormit o vreme în cabina de la coafură) din Capitală.

Nemaifăcând faţă acestui mod de viaţă destul de dificil, a decis să se întoarcă la Brăila, dar, auzind acest lucru, actriţa Lucia Sturdza Bulandra a sprijinit-o personal şi a reuşit să-i obţină o garsonieră în Piaţa Romană.

În 1961, Vasilica Tastaman s-a numărat printre cei dintâi actori ai Teatrului de Comedie, fondat atunci de Radu Beligan, primul spectacol în care a jucat aici fiind „Burghezul gentilom”, pentru care a primit şi un premiu.

Au urmat apoi alte roluri, în: „Prietena mea, Pix”, „Preşul”, „Un Hamlet de provincie”, „Trei surori”.

În film a debutat în „D’ale carnavalului”, după care a mai fost distribuită în: „Telegrame”, „Aproape de soare”, „Post restant”, „Castelanii”, „Vremea zăpezilor”, „Maiorul şi moartea”, „Cine va deschide uşa?”, „Vin cicliştii”, „Brigada Diverse în alertă”, „Urmărirea” (serial TV), „Veronica”, „Metamorfoze”, „Astă seară dansăm în familie”, „Dragostea începe vineri”, „Adio, dragă Nela!”, „Veronica se întoarce”, „Păcală”, „Comedie fantastică”, „Premiera”, „Tufă de Veneţia”, „Eu, tu, şi Ovidiu”, „Melodii, melodii”, „Nea Mărin miliardar”, „Grăbeşte-te încet”, „Trandafirul galben”.

În 1967 a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a V-a – „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În 1981 s-a stabilit în Suedia, unde a continuat să joace pe scena Teatrului din Malmo şi a condus un club al românilor.

A revenit în ţară în 2003, urmând să joace în spectacolul „Audiţia”, de la Teatrul de Comedie, dar o hemoragie digestivă a pus capăt acestui plan.

A fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal – Emeric Jenei şi cu actorul Dan Tufaru.

Este înmormântată la Oradea, unde locuieşte fiul ei din căsătoria cu Emeric Jenei.

În semn de preţuire, o stradă din Brăila îi poartă numele.

Autor: Pe o aripă de cânt

Foto: Google 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu