marți, 30 martie 2021

La mulţi ani, Eric Clapton!

Muzicianul, chitaristul, cântăreţul şi compozitorul britanic de muzică blues – Eric Patrick Clapton, s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley (Surrey).

A primit o chitară drept cadou, când a împlinit 13 ani. A învăţat de unul singur să cânte la ea.

La 17 ani, înfiinţa prima trupă – „The Roosters”.

În 1963 a intrat în formaţia „The Yardbirds”.

În 1966 a înfiinţat trupa considerată a fi primul supergrup din istoria rock-ului – „Cream”. În ciuda existenţei scurte, „Cream” a influenţat enorm viaţa muzicală, intrând în legendă cu melodii precum: „Sunshine of your love”, „White Room” sau „Crossroads”.

Din cauza dependenţei de cocaină, Eric Clapton a fost nevoit să-şi întrerupă activitatea pentru aproximativ un an, dar a revenit în pe scenă în 1973, printr-un concert organizat de Pete Townshend (chitaristul „The Who”) la „Rainbow Theatre”, în Londra.

Deşi a mai cântat, uneori, alături de diferite formaţii, Clapton şi-a început atunci cariera solo.

În 1974 a lansat „461 Ocean Boulevard”, care a ajuns în topuri prin melodia „I Shot the Sheriff” (a lui Bob Marley).

De un mare succes s-a bucurat şi albumul „Slowhand”, apărut în 1977.

La începutul anilor ’90, viaţa lui Clapton a fost afectată de două tragedii – moartea chitaristului Stevie Ray Vaughan (în timp ce se aflau în turneu împreună) şi, după numai câteva luni, moartea propriului fiu, în vârstă de numai 4 ani, care a căzut de la etajul 53 al apartamentului din New York.

În memoria fiului pierdut, Eric Clapton a scris piesa „Tears in Heaven”, una dintre cele mai cunoscute din repertoriul său, pentru care a primit nu mai puţin de şase Premii Grammy.

Considerat drept unul dintre cei mai de succes muzicieni, Clapton a fost inclus de trei ori în celebrul „Rock and Roll Hall of Fame”, s-a clasat locul 2 în clasamentul „100 Greatest Guitarists of All Time” şi pe poziţia 53 a topului „100 Greatest Artists of All Time” – ambele realizate de revista „Rolling Stone”.

Să amintim şi faptul că a apărut în comedia muzicală „Blues Brothers 2000”, apărută în 1998, interpretând rolul unui chitarist al formaţiei „Louisiana Gator Boys”.

Autor: Pe o aripă de cânt 

Foto: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu