joi, 25 martie 2021

In Memoriam: Aretha Franklin

Motto:

„Nu pot să mă definesc singură ca fiind o legendă, dar dacă o fac alţii mă onorează, este evident. Ceea ce contează este ca oamenii să fie mulţumiţi de ceea ce fac. Abia atunci sunt mulţumită şi eu.

Tatăl meu mi-a spus să nu mă las influenţată de discurile de platină, de succes sau de bani. Să răspund mereu cu căldură umană şi gratitudine. Şi să nu permit niciodată ca succesul să mă schimbe, crezând că sunt mai bună decât alţii.”

Aretha Franklin

 Aretha Louise Franklin – cea supranumită „Regina muzicii soul” – s-a născut la 25 martie 1942, la Memphis (Tennessee, Comitatul Shelby, SUA), şi s-a stins la 16 august 2018, la Detroit (Michigan, SUA).

 Încă din copilărie a început să cânte muzică gospel în corul bisericii baptiste al cărei pastor era chiar tatăl său.

În jurul vârstei de 18 ani, a renunţat la cor, alegând să interpreteze şi să înregistreze la „Columbia Records” o serie de cântece populare, dar care nu s-au bucurat de succesul aşteptat.

După semnarea contractului cu „Atlantic Records”, în 1967, vine şi succesul, Aretha bucurându-se de o largă apreciere din partea criticii, pentru interpretarea hiturilor: „Respect”, „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, „Spanish Harlem”, „Think”, fiind numită „Regina muzicii soul”.

În perioada 1967 – 1972 a lansat o serie de albume foarte bine primite de public: „I never loved a man the way I love you”, „Lady Soul”, „Young, Gifted and Black”, „Amazing Grace”.

A urmat apoi o dispută cu casa de discuri, în urma căreia, succesul artistei începe să scadă, astfel încât, în 1979 alege să semneze un contract cu „Arista Records”.

Albumele lansate în 1982 – „Jump to It” şi 1985 – „Who’s Zoomin’ Who?”, precum şi primul său film – „Fraţii Blues” (1980) o aduc din nou în atenţia publicului şi a criticilor muzicali.

Un moment important al carierei l-a reprezentat interpretarea ariei „Nessun dorma”, în 1998, la Gala Premiilor Grammy, în locul tenorului Luciano Pavarotti.

Tot în 1998 a lansat şi ultimul său hit – „A rose is still a rose”.

În 2010 a fost diagnosticată cu cancer, iar în 2017 a anunţat că se retrage din muzică, ultima apariţie publică fiind în cadrul Galei anuale a Fundaţiei Anti-SIDA înfiinţată de Elton John.

112 cântece din repertoriul Arethei Franklin au fost incluse, de-a lungul anilor, în clasamentele „Billboard”, 77 – în topul „Hot 100” şi a avut numeroase prezenţe în alte topuri şi clasamente.

A primit 18 Premii Grammy şi a vândut peste 75 de milioane de albume.

În 1987 a fost prima femeie inclusă în „Rock and Roll Hall of Fame”, în 2005 – în „UK Music Hall of Fame”, iar în 2012 – în „Gospel Music Hall of Fame”.

În 2005 i s-a acordat „Medalia Prezidenţială a Libertăţii”.
Foto: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu