Viorica Macovei, una dintre cele mai apreciate şi iubite interprete de muzică populară, s-a născut la 26 martie 1985, în localitatea Mănăstirea Humorului (judeţul Suceava).
A absolvit Facultatea de Istorie – Geografie (Specializare Geografia turismului) şi un Master al Facultăţii de Ştiinţe Economice (Specializare Management), ambele în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
A urmat şi cursurile de perfecţionare: „Protocol şi etichetă în diplomaţie” şi „Politică externă şi diplomaţie”, organizate de Institutul Diplomatic Român.
Primele apariţii pe scenă au avut loc pe când Viorica avea aproximativ 11 ani, fiind descoperită de profesor Ica Popovici şi pregătită, ulterior, de profesor Maria Macovei.
A participat la numeroase festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de folclor, obţinând diverse premii şi trofee.
Debutul oficial la televiziune a avut loc la vârsta de 16 ani, în cadrul emisiunii „O vedetă populară”, realizată de Elise Stan, după care au urmat sute de apariţii în diverse emisiuni radio-tv.
A cântat pe scenele din întreaga ţară, precum şi în Republica Moldova sau în alte state (Italia, Belgia, Cipru, Irlanda, Germania, Maroc, Marea Britanie, Irlanda etc).
A lansat mai multe albume, la realizarea cărora a colaborat cu maestrul Nicolae Botgros şi Orchestra „Lăutarii”, dar şi cu Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”.
În paralel cu activitatea de interpretă, Viorica Macovei a fost moderator al unor producţii tv folclorice, precum şi prezentator al unor evenimente din acelaşi domeniu.
Este membru fondator al Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România.
Dintre premiile şi distincţiile primite, amintim:
- Premiul I – Festivalul „Doină, doină, cântec dulce” – Gura Humorului;
- Premiul I – Festivalul „Narcisa de Aur” – Piteşti;
- Trofeul – Festivalul „Cântecele românilor de pretutindeni” – Turnu Severin;
- Trofeul – Festivalul „Strugurele de Aur” – Jidvei;
- Trofeul – Festivalul „Maria Lătăreţu” – Târgu Jiu;
- „Diplomă de Excelenţă – pentru 10 ani de la debut” – Consiliul Judeţean Sibiu;
- Titlul de „Cel mai bun interpret din Bucovina” – Gala Folclorului Românesc – 2011;
- „Cetăţean de Onoare al localităţii Sălciua” (judeţul Alba).
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu