marți, 7 septembrie 2021

In Memoriam: Mia Braia

Mia Braia (nume real: Maria Braia), cunoscută solistă de muzică uşoară, cântece în stil popular şi romanţe, sora celebrei Ioana Radu, s-a născut în Craiova, la 8 septembrie 1911, şi s-a stins la New York, în ziua de 3 iulie 1996.

Vocea deosebită a surorilor a fost descoperită pe când acestea cântau la cârciuma bunicului, în special la toate pomenile de după înmormântări.

La un moment dat, pe acolo a trecut marele compozitor Ion Vasilescu, a ascultat-o şi apoi a invitat-o la Bucureşti.

Mia Braia a urmat studii muzicale la Conservatorul „Cornetti” din Craiova, apoi la Conservatorul din Bucureşti.

În particular a luat lecţii de canto.

A terminat şi Facultatea de Drept.

Debutul artistic a avut loc la restaurantul „Minerva” din Craiova, acolo unde cânta muzică uşoară în trupa actorului Manu Nedeianu.

Între 1925 - 1929, a fost solistă a Corului „Armonia” din Craiova, iar între 1929 - 1934, a început să cânte în Societatea corală „Carmen” din Bucureşti.

În 1936 a debutat la Radio Bucureşti, interpretând un program de muzică uşoară.

În 1936 a lansat şi compoziţia lui Ion Vasilescu: „Nu-ţi pare rău când vezi să plâng”, pentru care a fost premiată în acelaşi an.

În acelaşi an s-a şi căsătorit.

Între 1936 - 1940, a făcut numeroase imprimări la Casa de discuri „Cristal” („Electrecord”).

Între 1937 - 1945 a cântat cu cele mai importante formaţii ale acelor vremuri, în restaurante din Bucureşti, Neptun şi la cinematograful „Marna”.

După 1948 a colaborat cu orchestrele: „Barbu Lăutarul” şi „Periniţa” (Bucureşti), „Lazăr Cernescu” - Caransebeş, „Taraful Gorjului” - Târgu Jiu, „Doina Olteniei” - Craiova şi cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

A întreprins numeroase turnee în țară și în străinătate: Israel, Germania, SUA.

Fiind în mare vogă şi, probabil, din raţiuni financiare, a ajuns să cânte la câteva reuniuni ale unor membri ai mişcării legionare, motiv pentru care şi-a atras antipatia regimului comunist, fiind interzisă pentru aproximativ 15 ani, până pe la jumătatea anilor ’60.

Pentru bogata activitate de solistă de muzică populară şi romanţe, în 1968 i s-a acordat medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a.

La sfârşitul anilor ’80 s-a stabilit la New York.

A fost căsătorită cu interpretul de muzică ușoară și romanțe - Petre Alexandru (între 1936 - 1950), apoi cu nepotul poetului Lucian Blaga (Emanuel Blaga).

Din păcate, între Mia Braia şi Ioana Radu a existat mereu o rivalitate, iar relaţiile dintre cele două surori nu au fost tocmai dintre cele mai bune, deşi apropiaţii au încercat, ani în şir, să le apropie.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu