joi, 9 septembrie 2021

La mulţi ani, Gina Gogean!

Celebra gimnastă - Gina Gogean (în prezent Gina Groza), s-a născut la 9 septembrie 1977, în localitatea Câmpuri (judeţul Vrancea).

A absolvit Liceul cu Program Sportiv „Cetate” din Deva, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

A urmat un Master în Ştiinţa Sportului, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad.

Este Doctor, titlu obţinut la Universitatea din Piteşti, cu lucrarea: „Optimizarea strategiei de învăţare şi perfecţionare a săriturilor din gimnastica artistică de performanţă”.

A început gimnastica îndrumată de antrenorii Tatiana şi Sergiu Popa, iar la lotul naţional, a fost antrenată de: Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte, Toma Ponoran.

A intrat în circuitul competiţional la vârsta de 9 ani.

În 1999 a debutat în concursurile din afara ţării, obţinând medalia de aur la sol, la Campionatele Internaţionale ale Japoniei, de la Yokohama.

Între 1992 - 1997 a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, şase ale Campionatelor Mondiale şi trei ale Campionatelor Europene, obţinând 30 de medalii, dintre care 14 - de aur:

- 1992 - Campionatele Europene de la Nantes - primul său titlu continental, la sol şi 2 medalii de argint (individual compus şi sărituri);

- 1992 - Jocurile Olimpice de la Barcelona - medalie de argint (cu echipa);

- 1993 - Campionatele Mondiale de la Birmingham - 2 medalii de argint (individual compus şi sol) şi 1 de bronz (bârnă);

- 1994 - Campionatele Europene de la Stockholm - 3 medalii de aur (echipe, individual compus şi bârnă) şi 1 de bronz (sol);

- 1994 - Dortmund - campioană mondială cu echipa;

- 1994 - Campionatul Mondial individual de la Brisbane - medalie de aur (sărituri) şi de bronz (sol);

- 1995 - Campionatul Mondial de la Sabae (Japonia) - 2 medalii de aur (cu echipa şi la sol) şi 1 de bronz (sărituri);

- 1996 - Campionatele Europene de la Birmingham - titlul continental pe echipe şi 2 medalii de argint (bârnă şi sărituri);

- 1996 - Campionatul Mondial de la San Juan (Porto Rico) - dublă campioană mondială (sol şi sărituri);

- 1996 - Jocurile Olimpice de la Atlanta - 1 medalie de argint (individual compus) şi 3 de bronz (sărituri, bârnă şi pe echipe);

- 1997 - Campionatul Mondial de la Lausanne - 3 medalii de aur (cu echipa, la bârnă şi la sol) şi 1 de bronz (sărituri).

Ultimul concurs oficial la care a participat a fost finala Cupei Mondiale din mai 1998, de la Sabae, unde s-a clasat pe locul 2 la sărituri şi pe 3 - la bârnă.

În 1994 a fost declarată cea mai valoroasă sportivă a României.

În 1995, Asociaţia Presei Sportive a desemnat-o „Sportiva anului”.

În 2000 i-a fost conferită Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa I, pentru obţinerea unor rezultate sportive.

În 2004 a primit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga activitate şi pentru performanţele sportive, pentru contribuţia la imaginea ţării noastre, precum şi Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete, în semn de apreciere deosebită pentru întreaga activitate sportivă şi pentru rolul important în popularizarea şi încurajarea performanţelor olimpice româneşti şi promovarea  imaginii României peste hotare.

În 2007, a primit „Diploma de Merit” din partea Direcţiei de Sport a Judeţului Hunedoara, pentru „Cel mai bun proiect sportiv al anului”.

În 2008, la Simpozionul Naţional „Olimpiada tinerilor doctoranzi” (Piteşti) a primit Premiul III pentru lucrarea „Optimizarea metodologiei de alegere şi pregătire a săriturilor de mare dificultate în gimnastica artistică.

Tot în 2008, Academia Olimpică Română - Filiala Judeţului Hunedoara i-a acordat Diploma pentru sprijinul acordat mişcării olimpice din acest judeţ.

În 2013, a fost inclusă în „International Gymnastics Hall of Fame” - Oklahoma (S.U.A.).

S-a retras din activitatea competiţională în toamna lui 1998, devenind antrenoare.

A activat la C.S. de Gimnastică din Focşani, iar în prezent pregăteşte tinerele de la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate Deva”, fiind şi antrenoare implicată în programul „Ţară, ţară, vrem campioane!”.

Totodată, este şi conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum şi la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu