Maria Ciobanu, „Ciocârlia muzicii populare româneşti”, s-a născut la 3 septembrie 1937, în satul Hotăroaia (comuna Roşiile, judeţul Vâlcea), într-o familie în care tatăl era instrumentist, iar mama avea o voce foarte frumoasă.
Încă din copilărie i-a plăcut să cânte, dar debutul în lumea artistică a avut loc pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu”, în 1961.
După acest moment a fost înscrisă la un concurs pentru ocuparea unui post în Ansamblul „Ciocârlia” al Ministerului de Interne. Din cei peste 400 de candidaţi, doar Maria Ciobanu şi Irina Loghin au fost admise, Maria Lătăreţu spunând atunci:
„Asta este cântăreaţa care-mi va călca pe urme.”.
Între 1962 - 1990 a fost solistă a Ansamblului „Ciocârlia”.
A mai făcut parte din Ansamblul „Doina Ilfovului” şi „Doina” al Armatei, dar a colaborat cu numeroase alte orchestre şi ansambluri, de-a lungul carierei sale artistice, cântând pe scene din întreaga ţară, precum şi de peste hotare (URSS, Israel, Cehoslovacia, Iugoslavia, SUA, Austria, Olanda, Belgia, Italia, Danemarca, Malta etc).
Repertoriul său cuprinde peste 600 de melodii, înregistrate la radio, TV şi pe diverse materiale discografice.
A primit de două ori „Discul de Aur”.
În 2002, i s-a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, iar în 2004 - Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
În 2014, la Castelul Peleş, Casa Regală a României i-a acordat Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler.
Are două fete (Leontina - celebră soprană şi Camelia) şi un băiat (Ionuţ Dolănescu - interpret de muzică populară).
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu