Lupu Rednic, interpret de muzică populară din zona Maramureşului, s-a născut la Sighetu Marmaţiei, în ziua de 9 septembrie 1969.
Şi-a petrecut copilăria în comuna Şieu, pe Valea Izei, unde a urmat clasele primare şi gimnaziale.
De la 14 ani a început să-şi câştige existenţa, mergând la munci agricole prin ţară.
Şi tot atunci a început să cânte la vioară, astfel manifestându-şi dragostea pentru arta şi tradiţia populară.
Între 1989 - 1990 şi-a satisfăcut stagiul militar la Timişoara, după care s-a stabilit în Sighetu Marmaţiei, într-un cămin de nefamilişti, seara urmând la seral cursurile Liceului „Dragoş Vodă”, iar ziua lucrând ca bucătar - ospătar la Restaurantul Astoria. Acolo era coleg cu viitoarea soacră şi în aceeaşi perioadă a devenit prieten cu Cornelia, căsătoria lor având loc în 1992.
La un an după nuntă, au format şi un cuplu muzical, specific zonei Maramureşului, şi au participat la Festivalul de Folclor „Alină-te, dor, alină!”, la Cicârlău, obţinând premiul special al juriului.
În 1992 au înregistrat primul album - „Care frunză pică jos”, după titlul cântecului cu care s-au lansat şi care le-a adus un mare succes.
În următorul an au participat la alte festivaluri şi concursuri şi au făcut primele imprimări la Radiodifuziunea Română şi la TVR1.
În 1995, Lupu a început cursurile Şcolii de subofiţeri „Nicolae Golescu” Slatina (Olt), după care a fost repartizat la Poliţia Municipiului Sighetu Marmaţiei.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu