miercuri, 1 septembrie 2021

In Memoriam: Victoria Darvai

Victoria Darvai, îndrăgită interpretă de muzică populară, s-a născut la 7 ianuarie 1926, în localitatea Biserica Albă din Maramureşul istoric (astăzi Ucraina), şi a trecut la cele veşnice la 1 septembrie 2016, în Bucureşti.

Şi-a petrecut copilăria la bunicii din Dragomireşti (unde a urmat şi clasele primare), pe Valea Izei, precum şi la cei din Văleni, iar la 10 ani s-a mutat la Cluj.

Aici a continuat şcoala primară, apoi a urmat cursurile Liceului „Principesa Ileana”, dar a terminat studiile la Liceul de fete din Turda, unde a fost nevoită să se transfere pe durata refugiului.

Între 1944 - 1946, a fost învăţătoare la o şcoală din localitatea Valea Stejarului.

În 1948 a fost admisă la Institutul de Artă Maghiară din Cluj, Secţia Canto, dar, întrucât nu stăpânea limba maghiară, a decis ca, în paralel, să ia parte la lecţiile de canto ale Şcolii Medii de Muzică din oraş.

În 1952 s-a înscris la Şcoala Medie de Muzică din Bucureşti (în prezent Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”), secţia Canto clasic, dar în primul an s-a transferat la Canto popular, studiind cu prof. Elisabeta Moldoveanu şi cu Maria Tănase.

Debutul oficial a avut loc în 1948, când, în urma unui concurs, a fost angajată la Ansamblul artistic al Confederaţiei Generale a Muncii din Sighetul Marmaţiei.

În 1953, la îndemnul Institutului de Folclor, a debutat la Radio, cu cântecul „Buciumul”.

În 1956 a primit „Diploma de onoare” a Festivalului Republican al Şcolilor şi Institutelor de Artă din R.P.R.

În 31 decembrie 1956 apare pe coloana sonoră de inaugurare a Televiziunii Române, cu piesa „Buciumul”, acompaniată de doi tulnicaşi.

A fost laureată a concursurilor organizate în cadrul Festivalurilor Mondiale ale Tineretului şi Studenţilor de la Varşovia - 1955, Moscova - 1957 şi Viena - 1959.

A fost o pasionată culegătoare de legende şi balade populare, iar în 1955, Radiodifuziunea Română a premiat-o pentru creaţia şi interpretarea „Baladei lui Pintea Viteazul”.

Între 1956 - 1958 a fost redactor la Redacţia Muzicală a Radiodifuziunii Române.

Din 1959 a desfăşurat o activitate artistică intensă, a mers în turnee în ţară şi străinătate (URSS, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia, Albania), a colaborat cu diferite ansambluri folclorice şi cu mari dirijori (Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „G. Enescu”, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, „Doina Moldovei” Iaşi etc), iar alături de alţi artişti, a pus bazele Ansamblului Artistic „Maramureşul”.

În 2002 a primit Diploma de excelenţă din partea Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor şi Ansamblurilor Folclorice din România, pentru meritele deosebite aduse artei şi culturii de-a lungul întregii activităţi artistice.

Tot în 2002, Ministerul Culturii şi Cultelor i-a acordat Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie la promovarea şi punerea în valoare a folclorului românesc.

În 2002 i s-a conferit şi Medalia Naţională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a.

În 2006 a devenit „Cetăţean de Onoare al Comunei Dragomireşti”, iar în 2009 - „Cetăţean de Onoare al Comunei Călineşti”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu