Angela Gheorghiu, una dintre cele mai apreciate soprane din întreaga lume, s-a născut în Adjud (judeţul Vrancea), la 7 septembrie 1965.
A absolvit Şcoala de Muzică din Bucureşti, iar în 1990 - Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu remarcabila Mia Barbu.
Şi-a făcut debutul internaţional în 1992, cântând la Royal Opera House - Londra („La boheme”), unde a revenit în 1994, cântând în „La Traviata”.
În 1992 a debutat şi la Metropolitan Opera şi la Opera de Stat din Viena.
În 1995 a semnat primul ei contract exclusiv cu „Decca”, iar în 1999 - contractul de exclusivitate cu EMI Classics.
În 1999 a participat la concertul „Michael Jackson şi prietenii”, în Munchen, a cântat la redeschiderea Royal Opera House, apoi a Teatrului Malibran din Veneţia (2001) şi a Operei din Valencia (2005).
În 2000, a interpretat rolul principal în filmul - operă „Tosca”, prezentat - în 2001 - în afara concursului la Festivalul de la Veneţia, iar în 2002 a fost „Julieta” în filmul „Romeo et Juliette”.
În 2002 a participat la spectacolul dedicat Jubileului de Aur al Reginei Elisabeta a II-a - „Prom at the Palace”, iar în 2003 - la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel.
În 2005 a cântat la Jubileul de Argint al Reginei Beatrix (Amsterdam).
În 2006 a strălucit în „La Traviata”, la Metropolitan Opera, a debutat la Scala din Milano cu un recital, a deschis Festivalul de Film de la Cannes, a debutat în „Tosca” la Royal Opera House (o producţie creată special pentru ea), a fost prezentă în Concertul de Anul Nou de la Palais Garner (Paris).
În 2007 a revenit la Metropolitan Opera pentru „Simon Boccanegra” şi un spectacol de gală „La Traviata”, iar la Opera de Stat din Viena - pentru „La Boheme”.
În acelaşi an, a mai cântat „La Traviata” pe scenele din Roma şi Milano, a deţinut rolul principal în premiera mondială a operei „Marius et Fanny” la Opera din Marsilia.
În 2009 a cântat în onoarea mezzo-sopranei Grace Bumbry, în Washington, în prezenţa lui Barack Obama.
În 2010 a debutat în rolul titular din „Adriana Lecouvreur”, noua producţie a Royal Opera House, iar în 2011 a revenit pentru a cânta în „Tosca” şi „Faust”.
În 2011 a cântat şi la gala de redeschidere a Teatrului Bolshoi din Moscova, la invitaţia preşedintelui Medvedev, apoi la deschiderea amfiteatrului „Katara” din Doha (Qatar), interpretând melodii compuse special pentru ea de Vangelis.
În 2012 a deschis Balul Operei din Viena, a fost invitata de onoare a unei gale de binefacere pentru Royal Opera House Foundation, a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Royal Opera House interpretând „La Boheme” şi a făcut parte din distribuţia producţiei „Tosca”, la San Francisco Opera.
În 2014 a cântat la Viena în „Adriana Lecouvreur”, „Tosca” şi „La Boheme”, a concertat la Amsterdam, Londra, Praga, Munchen, Hamburg, Barcelona, Viena, Milano.
În acelaşi an a predat primul curs de master-class la Academia din Castiglione della Pescaia (Italia), revenind aici, pentru al doilea curs, în 2016.
În 2015 a debutat în opera „Werther”, la Opera de Stat din Viena, reluând apoi acest rol la Festivalul de la Salzburg, a susţinut un recital special la Festivalul „Verbier” din Elveţia, a cântat în două concerte de gală la Sydney Opera House şi la Arts Centre Melbourne.
A fost prezentă la „Richard Tucker Opera Gala” - New York şi în „Tosca” la Metropolitan Opera, precum şi la un concert de gală la Opera din Monte Carlo.
În 2016 a reluat „Tosca” la Royal Opera House (7 reprezentaţii), apoi la Opera de Stat din Viena şi, pentru prima dată - la Opera de Stat din Berlin. A mai cântat la Dublin, Gstaad, Salzburg etc.
În 2017 a sărbătorit 25 de ani de la debutul internaţional şi cel de-al 150-lea spectacol pe scena de la Covent Garden, interpretând rolul din „Adriana Lecouvrer”.
A cântat la Arena di Verona în memoria lui Luciano Pavarotti.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante momente ale carierei Angelei Gheorghiu.
Dintre numeroasele premii primite de-a lungul carierei, amintim:
- 5 premii „Gramophone”;
- 2002 - Premiul „Echo Klassik” pentru „Artista anului”;
- „Diapason d’Or” şi „Choc du Monde de la Musique” (Franţa);
- „Cecilia Prize” (Belgia);
- „Musica e dischi” (Italia);
- „Foreign Lyric Production Award”
- „United States Critics’ Award”;
- „Deutscher Schallplattenpreis”;
- „International Classical Music Award”;
- 2002 - nominalizarea discului „Manon” la Premiile Grammy;
- 2001 şi 2010 - „Artista anului” - Premiile „Classical Brit”;
- 2004 - „Victoires de la musique classique”;
- „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”;
- „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres”;
- „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres”;
- 2010 - „Doctor Honoris Causa” - Universitatea de Arte din Iaşi;
- 2010 - Ordinul „Steaua României”;
- 2012 - Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” - Casa Regală a României;
- 2014 - „Doctor Honoris Causa” - Academia de Muzică din Cluj Napoca;
- 2014 - inclusă în „Gramophone Hall of Face”;
- 2015 - „European Cultural Award”;
- 2017 - „Doctor Honoris Causa” - Universitatea din Bucureşti.
Angela Gheorghiu este o prezenţă constantă pe scenele din întreaga lume: Viena, Paris, Londra, New York, Milano, Salsburg, Berlin, Roma, Tokyo, Veneţia, Atena, Seul, Chicago, Monte Carlo, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zurich, Praga, Barcelona, Madrid, Toronto, Moscova, Montreal, Taipei, San Juan, Shanghai, Oman, Verona, Frankfurt etc.
A fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu şi cu tenorul Roberto Alagna.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu