sâmbătă, 11 septembrie 2021

In Memoriam: Titiana Mihali

Titiana Mihali, cea supranumită „Privighetoarea Maramureşului”, s-a născut în localitatea Borşa, la 29 noiembrie 1950, fiind prima dintre cei zece copii ai familiei, şi a trecut la cele veşnice la 11 septembrie 1991, în Sighetul Marmaţiei.

Talentul i-a fost descoperit de timpuriu şi se pare că ar fi fost moştenit de la tatăl său. Când era micuţă, părinţii o duceau să cânte pe la nunţi.

La 17 ani, a fost angajată la Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare şi a colaborat cu Ansamblul „Cercănelul” din Borşa.

În 1968 a făcut primele înregistrări la Radio România.

La 27 de ani s-a căsătorit cu un căpitan de vas, împreună având o fiică. În 1981, la întoarcerea dintr-un turneu în străinătate, Titiana a aflat că fetiţa ei - de doar 3 ani - decedase şi era înmormântată de două săptămâni. Ulterior, au mai avut doi copii.

Din acel moment, muzica ei plină de veselie s-a transformat într-una de tristeţe.

La un an după moartea fetiţei, în timp ce se afla pe platourile de filmare, invitată de către Tudor Vornicu, a suferit un preinfarct, fiind operată de urgenţă pe cord deschis.

În 1989, Titiana a divorţat şi a revenit în Maramureş, devenind profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Sighetu Marmaţiei.

Dintre melodiile repertoriului său, amintim: „Mireasă, cununa ta”, „Cobor oile la vale”, „Cine bea apă din vad”, „Du-te, dorule, în lume!”, „Coborâi din deal în vale”, „La Sfântă Măria Mare”, „N-am crezut că pot ajunge” etc.

Titiana Mihali a avut o voce unică şi un stil autentic de interpretare, care au fost recompensate cu numeroase premii naţionale şi internaţionale:

- 1963 - „Colierul de Aur” (trofeu înmânat chiar de Charles de Gaulle, pe atunci preşedintele Franţei) - Festivalul Internaţional de Folclor de la Dijon;

- „Cheia de Aur” şi „Cupa de Cristal” - la un festival din Polonia;

- diverse premii la concursuri din Spania, Iugoslavia, Elveţia etc.

A participat la turnee în Macedonia, Bulgaria, Suedia, Libia, Sudan, Egipt, Norvegia etc.

Post-mortem, i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al oraşului Borşa”, aici organizându-se un festival de muzică populară care îi poartă numele.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu