joi, 5 august 2021

In Memoriam: Coca Andronescu

Coca Andronescu, îndrăgită actriţă de film şi teatru, s-a născut la 3 iulie 1932, în localitatea Pătârlagele (judeţul Buzău) şi a trecut la cele veşnice la 5 august 1998, în Bucureşti.

A urmat studii de actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953, după care a fost repartizată la Teatrul Naţional de Stat din Baia Mare.

Şi-a început cariera jucând un rol episodic în „Steaua fără nume”, iar după numai un an, a apărut în „Ovidiu”.

Din 1957 a fost angajată la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală.

Alte piese de teatru în care a fost distribuită: „Minunata pantofăreasă”, „Hangiţa”, „Bădăranii”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Fiicele”, „Gaiţele”, „Căruţa cu paiaţe” etc.

În anii ’70 a jucat într-un miniserial cu mare succes la public – „Iubirea e un lucru foarte mare”, difuzat de Televiziunea Română, interpretând în duet cu actorul Octavian Cotescu, celebrele personaje: Tanţa şi Costel.

Cele mai importante filme în care a jucat, au fost: „Nu vreau să mă însor”, „Post restant”, „Titanic Vals”, „Dragoste la zero grade”, „Şeful sectorului suflete”, „Balul de sâmbătă seara”, „Zile de vară”, „Aşteptarea”, „Comedie fantastică”, „Singurătatea florilor”, „Serenadă pentru etajul XII”, „Tufă de Veneţia”, „Eu, tu, şi... Ovidiu”, „Expresul de Buftea”, „Tren de plăcere”, „Alo, aterizează străbunica!...”, „Cine iubeşte şi lasă”, „Muşchetarii în vacanţă”, „Masca de argint”, „Cuibul de viespi”, „Recital în grădina cu pitici”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „Moartea unui artist”.

A fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a IV-a, „pentru merite deosebite în domeniul arte dramatice”, în 1967.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu