duminică, 1 august 2021

La mulţi ani, Horaţiu Mălăele!

Horaţiu Valentin Mălăele, unul dintre cei mai apreciaţi actori, regizori, caricaturişti, pictori români, s-a născut în Târgu Jiu, la 1 august 1952.

A urmat Liceul „Tudor Vladimirescu” din oraşul natal.

În 1970 a avut prima expoziţie personală de desene, la Casa de cultură, după care a început să se pregătească pentru Institutul de Arte Plastice din Bucureşti.

Numai că, până la urmă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, în 1975 (clasa profesorului Octavian Cotescu), debutând cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”.

După absolvire, a fost repartizat la Teatrul Naţional din Piatra Neamţ, unde a jucat în: „Tinereţe fără bătrâneţe” „Slugă la doi stăpâni”, „Muntele” şi „Eulenspiegel”.

După ce s-a mutat în Capitală, a jucat la „Nottara”, „Odeon” şi Teatrul Naţional, iar din 1996 - la Teatrul de Comedie şi la „Bulandra”, la Theatrum Mundi: „Unchiul Vanea”, „Regele Cerb”, „Lecţia”, „Mâţa în sac”, „Familia Tot”, „Karamazovii”, „De ce dormi, iubito?”, „O sărbătoare princiară”, „Aceşti îngeri trişti”, „Scapino”, „Vânătorii”, „Într-o dimineaţă”, „Sinucigaşul”, „Puricele”, „Unde-i revolverul?”, „Mincinosul”, „Carlo contra Carlo”, „Podu”, „Şase personaje în căutarea unui autor”, „Cafeneaua”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Escrocii în aer liber”, „Un deţinut la Auschwitz”, „Dineu cu proşti”.

În total, a jucat până acum în peste 150 de roluri în piese de teatru.

A colaborat în mod susţinut şi cu Teatrul Naţional Radiofonic, fiind prezent în piesele: „Omul şi extraterestra”, „Măscăriciul”, „Delir în doi... în trei, în câţi vrei”, „Regele, bufonul şi domnii şobolani”, „Planeta mediocrilor”, „Proştii sub clar de lună”, „O noapte furtunoasă” etc.

În film a debutat în 1974, în pelicula „Muntele ascuns”, după care a jucat în peste 60 de producţii: „Păcală”, „Gloria nu cântă”, „Pentru patrie”, „Septembrie”, „Ciocolata cu alune”, „Cântec pentru fiul meu”, „Am o idee”, „Pădurea nebună”, „Melodii la Costineşti”, „Piciul”, „Siciliana”, „Secretul lui Bachus”, „Primăvara bobocilor”, „Secretul lui Nemesis”, „Secretul armei... secrete”, „Maria Mirabela în Tranzistoria”, „Miss Litoral”, „Casa din vis”, „Divorţ... din dragoste”, „Timpul liber”, „Această lehamite”, „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, „Amen”, „Magnatul”, „Ticăloşii”, „Vine poliţia”, „Funeralii fericite”, „Ultimul corupt din România”, „Undeva la Palilula”, „Poker”, „Un Crăciun altfel”, „Moromeţii 2”.

Din 1982 a început şi activitatea în calitate de regizor, lucrând la spectacole precum: „O sărbătoare princiară”, „Puricele”, „Carlo contra Carlo”, „Hotel”, „Bani din cer”, „Cafeneaua”, „Scrisoare”, „Poiana boilor”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Podu”, „Lecţia”, „Pălăria”, „D’ale”, „Cu capul de nicovală”, „Nepotu’”.

A regizat şi două episoade din serialul TV - „Ministerul comediei”, precum şi filmele „Pălăria” şi „Nunta mută” (la acesta a fost şi scenarist).

Premii şi distincţii primite de-a lungul anilor:

- 1975 - Premiu de interpretare - Iaşi;

- 1976 - Premiul pentru cea mai bună interpretare - Galaţi;

- Premiul pentru cel mai bun actor - Piatra Neamţ;

- 1978 - două Premii ATM;

- 1991 - Premiul pentru cel mai bun actor - Costineşti;

- 1992 - Premiul UNITER;

- 1993 - Premiul pentru interpretare - Festivalul Naţional „I. L. Caragiale” - Bucureşti;

- 1993 - Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare;

- 1994 - Două Premii pentru regie - Festivalului Comediei Româneşti;

- 1994 - Premiul pentru regie „Ion Băieşu” - Buzău;

- 1994 - Premiul pentru interpretare - Buzău;

- 1995 - Premiul de regie A.U.R.;

- 1995 - Premiul de originalitate - Festivalul „Ion Băieşu” - Buzău;

- 1996 - Două Premii speciale ale juriului - Festivalul de Teatru Contemporan - Braşov;

- 1998 - Premiul UNITER pentru piesa „Unde-i revolverul?”;

- 2000 - Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler”;

- 2001 - Premiul pentru cel mai bun spectacol - Festivalul Naţional de Comedie - Galaţi;

- 2005 - Premiul pentru cel mai bun spectacol - Festivalul Studiourilor de Teatru - Piteşti;

- 2012 - Premiul de Excelenţă - Festivalul „Comedy Cluj”;

- 2012 - Stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, Bucureşti;

- 2012 - Placheta Bucureştiului;

- 2015 - a inaugurat Teatrul „Horaţiu Mălăele” de la Feteşti;

- 2017 - „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu;

- 2017 - „Gorjeanul Anului 2016” - ca „act de recunoştinţă şi apreciere pentru realizările deosebite în viaţa publică şi contribuţia adusă la promovarea imaginii judeţului Gorj”;

- 2018 - Premiul de Excelenţă UNITER.

În calitate de caricaturist, a avut peste 30 de expoziţii, care au cuprins aproximativ 3000 din creaţiile sale, şi a fost redactor-şef al publicaţiei „Satirul”.

În 2011 şi-a relansat galeria „Horaţiu”, din Centrul Vechi - Bucureşti, printr-o expoziţie care cuprindea caricaturi şi picturi de-ale sale.

Este autorul cărţii autobiografice „Horaţiu despre Mălăele” şi al volumului „Rătăciri”.

Este căsătorit şi are doi băieţi, unul dintre ei - Bogdan - călcându-i pe urme, fiind actor şi regizor.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu