Tudor Gheorghe, apreciat cântăreţ, compozitor şi actor român, s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari (judeţul Dolj), într-o familie în care tatăl a fost arestat şi închis - ca deţinut politic - la Aiud.
A studiat la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova (în prezent Colegiul Naţional „Carol I”), după care a urmat Institutul de Teatru din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1966.
După absolvire, a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, unde a debutat pe scenă în piesa „Cocoşul negru”.
A jucat apoi în alte piese: „Visul unei nopţi de iarnă”, „D-ale carnavalului”, „Doamna nevăzută”, „Mitică Popescu”, „Filfizonul pedepsit”, „Unchiul Vanea”, „Năpasta”, „Vărul Shakespeare”, „Piticul din grădina de vară”, „Omul din LaMancha”.
În aceeaşi perioadă, a studiat intens şi, în 1969, a apărut pe scenă cu primul său recital - „Menestrel la curţile dorului”, având la bază poezii scrise de Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. Spectacolul a fost susţinut în cadrul Festivalului Naţional de Teatru şi a câştigat Marele Premiu.
Au urmat alţi ani în care a studiat conservarea folclorului la Institutul de Folclor din Bucureşti, perioadă în care a realizat şi al doilea recital: „Şapte balade”.
În ultimul deceniu al epocii comuniste, i-a fost interzis să concerteze.
În 1992, a susţinut spectacolul „Cântece cu gura închisă”.
A revenit pe scenă în 1998 şi, din 1999, a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti”, în colaborare cu dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu.
De-a lungul carierei a lansat numeroase albume, dintre care amintim: „Viaţa lumii”, „Cântece de dragoste de ţară”, „Veniţi, privighetoarea cântă!”, „Pasăre galbenă-n pene”, „Tudor Gheorghe”, „Primăvara”, „Reîntoarcerea”, „Mie-mi pasă!”, „Suflet de român”, „Primăvara Simfonic”, „Toamna Simfonic”, „Pe-un franc poet”, „Petrecere cu taraf I”, „Iarna simfonic”, „Diligenţa cu păpuşi”, „Petrecere cu taraf II / Trimite Vorba”, „Între râsuri şi trandafiri”, „Cu Iisus în celulă”, „În căutarea dorului pierdut”, „Vara Simfonic”, „Calvarul unei inime pribegi”, „Petrecere cu taraf III / Când Dumnezeu era mai jos”, „Parfumele nebunelor dorinţi”, „Risipei se deda florarul”, „... de primăvară”, „Degeaba” (dublu album), „La margine de imperii”, „Mahalaua Mon Amour”.
În 2002 i s-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
În 2010, în Republica Moldova, i s-a conferit „Ordinul Republicii”.
Centrul Cultural din comuna Izbiceni, judeţul Olt, îi poartă numele.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu