duminică, 1 august 2021

La mulţi ani, Ana Pacatiuş!

Ana Pacatiuş, renumită interpretă de folclor din zona Banatului, s-a născut la 2 august 1939, în localitatea Iablaniţa (Caraş-Severin).

Fiind atrasă de cântec încă din copilărie, părinţii şi dascălii au sfătuit-o să urmeze acest drum.

A studiat la Liceul de Muzică din Timişoara, beneficiind de suportul unor profesori de excepţie, care i-au intuit calităţile vocale deosebite.

A activat ca artist profesionist la Orchestra Profesionistă „Doina Banatului” din Caransebeş, la Ansamblul „Banatul”, „Balada Cernei”, „Timişul” etc, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate (China, Mongolia, fosta URSS, Suedia, Danemarca, Olanda, Anglia, SUA, Canada, Franţa etc).

În 1973 a intrat în Corul Operei de Stat din Timişoara, dar nu a renunţat la muzica populară.

În acelaşi an a preluat şi catedra de Canto popular, de la Şcoala de Arte „Ştafeta generaţiilor”, din cadrul Centrului de Cultură şi Artă Timiş.

A lansat mai multe materiale discografice: „Busuioc mândru răsare”, „Badea-l meu e bănăţean”, „Pe munte la Semenic”, „Cânt cu suflet, pentru suflet”, „Ana mea, draga mea” etc.

Dintre distincţiile primite de-a lungul anilor, amintim: Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia de excepţie la promovarea şi punerea în valoare a folclorului românesc şi Premiul Ethnos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu