Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, cea supranumită „Doamna comediei româneşti”, una dintre reprezentantele generaţiei de aur a scenei româneşti, s-a născut în localitatea Bender (Tighina) din Republica Moldova, la 10 august 1929, şi s-a stins la Bucureşti, în ziua de 15 octombrie 2019.
A absolvit Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci (judeţul Galaţi).
Între 1948 - 1951, a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar în anul IV s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1952.
A debutat la Teatrul Giuleşti (în prezent „Odeon”), în piesa „Marfă din Makkar”.
A jucat şi pe scenele altor teatre: în Capitală - la: „Bulandra”, Naţional, Teatrul de Operetă, Teatrul de Comedie şi la Naţionalul ieşean, interpretând-o pe Coana Chiriţa.
Alte piese în care a fost prezentă: „Dimineaţă pierdută” (rol considerat cartea sa de vizită), „Pălăria florentină”, „Gaiţele”, „Contesa Maritza”, „Văduva veselă”, „Lăsaţi-mă să cânt!”, „Vânzătorul de păsări”, „Voievodul ţiganilor”, „Sânge vienez”, „Marco Polo”, „My Fair Lady”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Mamouret”, „Chiriţa în provincie” şi „Sfântul Mitică Blajinul” (teatru TV), „Azilul de noapte”, „Joc de pisici” etc.
A jucat în mai multe filme, dar de referinţă rămâne rolul profesoarei Isoscel din seria „Liceenii”: „Declaraţie de dragoste”, „Liceenii”, „Extemporal la dirigenţie”, „Liceenii Rock’n Roll”, „Liceenii în alertă”.
Alte producţii în care a fost distribuită: „Titanic Vals” (pelicula în care a şi debutat ca actriţă de film), „Anecdota”, „Scorpia”, „Vegetarian”, „La spaţiul locativ”, „Doctor fără voie”, „Ultimele zile ale verii”, „Domnişoara Nastasia”, „Premiera”, „Serenadă pentru etajul XII”, „Toate pânzele sus” (ep. 2 şi 12), „Tufă de Veneţia”, „Vis de ianuarie”, „Melodii, melodii”, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Cântec pentru fiul meu”, „Singur printre prieteni”, „Alo, aterizează străbunica!”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Înghiţitorul de săbii”, „Şantaj”, „Grăbeşte-te încet”, „Prea tineri pentru riduri”, „Bocet vesel”, „Cuibul de viespi”, „Primăvara bobocilor”, „Paradisul în direct”, „Jocul de-a vacanţa”, „Agenţia matrimonială” şi „Cuscrele” (seriale TV), „Nunta mută”, „Toată lumea din familia noastră”, etc.
Roluri în teatrul radiofonic: „Trenurile mele”, „Fiecare cum vede”, „Curajul femeii în dragoste” etc.
De asemeni, sunt memorabile cupletele din programele de divertisment de la Televiziunea naţională. În 2006, TVR Media a lansat DVD-ul „Tamara Buciuceanu”, care cuprinde o selecţie a celor mai frumoase apariţii.
În 2013, lectorul univ. Bogdana Darie a lansat volumul „Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”.
Premii şi distincţii primite de-a lungul anilor:
- 2000 - Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler;
- 2002 - Premiul pentru întreaga activitate artistică - Ministerul Culturii şi Cultelor;
- 2004 - Premiul pentru întreaga activitate - Gala UNITER;
- 2004 - Titlul onorific de Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti;
- 2008 - Premiul pentru întreaga carieră - Gala Festivalului TIFF;
- 2009 - Premiul de excelenţă din partea TVR Internaţional;
- 2011 - Premiul de Excelenţă - Gala UNITER;
- 2011 - Stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului - Bucureşti;
- 2012 - Premiul Gopo pentru întreaga activitate;
- 2013 - Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011;
- 2014 - Ordinul „Coroana României” în Grad de Ofiţer - decoraţie primită la Castelul Peleş din Sinaia, din partea Casei Regale a României;
- 2016 - Sărbătorită la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Sibiu, pentru cariera de 64 de ani, tot atunci acordându-i-se şi Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră;
- 2018 - Premiul „Radio România 90”;
- 2018 - „Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti” şi primeşte „Cheia Oraşului”;
- 2018 - Sărbătorită pentru cei 65 de ani de carieră la Gala Teatrului Metropolis;
- 2018 - Premiul pentru întreaga activitate - Gala Premiilor „Stela Popescu”.
Între 1962 - 1996 a fost căsătorită cu medicul Alexandru Botez (până la decesul acestuia) şi nu au avut copii.
O stradă din Suceava îi poartă numele.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu