marți, 10 august 2021

La mulţi ani, Veta Biriş!

Interpreta de muzică populară - Veta Biriş - s-a născut la 11 august 1949, în localitatea Veseuş (judeţul Alba), într-o familie cu opt copii.

La 17 ani s-a mutat în Căpâlna de Jos.

În 1967 a debutat în cadrul concursului „Dialoguri la distanţă”, reprezentând Regiunea Autonomă Maghiară Mureş (denumirea de atunci a judeţului Mureş), cu melodia „Bădiţă de pe Târnava”.

Primele înregistrări audio le-a făcut la Radio Târgu Mureş.

În 1974, participarea la concursul „Floarea din grădină” i-a adus consacrarea, impresionând prin interpretarea melodiilor „Cântecul Iancului” şi „Plânge-mă, mamă, pe mine!”.

A fost remarcată şi de către poetul Adrian Păunescu; astfel, Vera Biriş a început să susţină recitaluri în cadrul Cenaclului „Flacăra”.

Păunescu i-a scris versurile celebrei melodii „Tu, Ardeal!”.

În 2003 a fost publicată cartea „Veta Biriş. Cântecul vieţii”, scrisă de Ion Moldovan.

În 2004 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria D - „Arta Spectacolului”.

De-a lungul carierei a lansat la multe materiale discografice: Sus, sus, sus, la munte, sus”, „Doamne, ocroteşte-i pe români!”, „Veniţi astăzi, credincioşi!” (colinde), „Sub falnic gorun”, „Cine-o-mpărţit dragostea”, „Măi române, românaş!” etc.

Un comentariu:

  1. In primul rand LA MULTI ANI ,SANATOSI!!! Va doresc o cariera lunga,prolifica spre marea noastra incantare si bucurie!! Doamne ajuta!!

    RăspundețiȘtergere